У Херсонській обласній раді обговорили важливі питання децентралізації

6 лет назад 0

У Херсонській обласній раді пройшла одноденна фахова майстерня для представників обласної та районних рад на тему “Децентралізація як основа для формування ефективної системи організації влади”. Організаторами виступили Українська асоціація районних та обласних рад — всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування спільно з Асоціацією міст України. Захід відбувався в рамках проекту “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні” (ПУЛЬС).

Учасники заходу обговорили найбільш важливі питання процесів децентралізації та добровільного об’єднання громад. Станом на сьогоднішній день за темпами створення ОТГ Херсонщина посідає 13 місце в загальнонаціональному рейтингу. Головам районних рад розповіли про особливості українського законодавства, яке стосуються вказаних реформ. В першу чергу мова шла про розподіл повноважень: у зв’язку з даними змінами повноваження районних рад будуть скорочені, а об’єднані територіальні громади відповідно отримають більше прав та обов’язків. Окремо були обговорені особливості міжбюджетних відносин, питання розподілу субвенцій у об’єднаних територіальних громадах та наповнюваності місцевих бюджетів. Експерти з децентралізації пояснили учасникам заходу, що районні ради можуть не дотримуватися окремих пунктів планів децентралізації, але це не має впливати на роботу органів самоврядування та людей, які мешкають у конкретних населених пунктах. Крім того, учасники заходу обговорили питання щодо необхідності ухвалення нового законодавства про адміністративно-територіальний устрій, адже наразі в Україні діє відповідний закон, який був ухвалений ще у 1981 році та який не відповідає економічним та соціальним реаліям сьогодення. Експерти пояснили, що у нашій державі необхідно приймати такі закони про адміністративно-територіальний устрій, які б задовольняли потреби та відповідали умовам кожної області.

Звичайно, голови районних рад пильно спостерігають за усіма законодавчими процесами, які стосуються децентралізації, та суспільними змінами в Україні та на Херсонщині. Проте подібні заходи дозволяють отримувати відповіді на суперечливі запитання та розвіяти окремі міфи щодо процесів добровільного об’єднання громад. Тому фахова майстерня від провідних експертів України надала можливість її учасникам поглибити свої знання та обговорити важливі питання зі своїими колегами.

Відзначимо, такі фахові майстерні пройшли у багатьох обласних радах України. Проект “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні” (ПУЛЬС) спрямований на створення сприятливого середовища для впровадження децентралізаційної реформи в Україні, зміцнення місцевого самоврядування, поглиблення демократичних процесів розвитку територіальних громад та стабільності держави. ПУЛЬС працює у 24 областях України.