У кого на Херсонщині кращі новини?

5 лет назад 0

Соціологічна група «Рейтинг плюс» на замовлення Центру політичного консалтингу (м. Київ) здійснила моніторинг випусків новин шести регіональних мовників Херсонщини.

Моніторинг проводився 14 днів з 26 листопада по 9 грудня. За цей час були записані та проаналізовані усі випуски новин на телеканалах «ТВій плюс», «ЯТБ», «ВТВ плюс», «ХЕРСОН плюс», «Крату» та Філії НСТУ «ХРД «Скіфія».

Моніторинг здійснювався за шістьма критеріями, які відображені у наступних таблицях:

1. Кількість «Новин». Загальна кількість інформаційних сюжетів, які були підготовлені редакціями та випущені в ефір за усі 14 днів моніторингу.


2. Оперативність новин. «День в день» — сюжети про події, заходи та ін., які вийшли в ефір у той же день, коли відбувалися.


3. Якість «Новин», дотримання журналістських стандартів. Ґрунтовні, професійно підготовлені сюжети, зважена думка, надана можливість висловитися всім сторонам, факти відділено від коментарів.


4. Залучення експертів та аналітиків для коментування. Додаткові коментарі, роз'яснення від спеціалістів у інформаційних сюжетах.


5. Використання інфографіки. У інформаційних сюжетах для кращої наочності використані графіки, діаграми, слайд-шоу, мультиплікація та ін.


6. Кількість «джинси» в «Новинах». Зворотній порядок підрахунку: менше сюжетів із ознаками «джинса» — вищий рейтинг.


Короткі висновки: Беззаперечним лідером за кількістю та якістю новин у телевізійному ефірі на Херсонщині є телеканал «ХЕРСОН плюс». Беззаперечним аутсайдером – телеканал «Крату». Інші чотири канали знаходяться у середині рейтингу й особливо не відрізняються ні кількістю, ні якістю НОВИН.

На Херсонщині особливо помітний дефіцит журналістських кадрів. Та при цьому лише «ХЕРСОН плюс» та Філія НСТУ «Скіфія» мають укомплектовані журналістами, операторами та відеоінженерами колективи. На більшості ж телеканалах працює по 1-2 журналісту та по 1-2 оператору. З таким кадровим потенціалом виготовляти якісний інформаційний продукт неможливо.

Ноу-хау від херсонських телеканалів – повтори новостійних сюжетів протягом кількох днів. Особливо зловживає цим «Крату»: один сюжет вони транслювали протягом шести(!) днів. На жаль, несвіжі, застарілі новини на екранах херсонських телеканалів скоріше правило, ніж виняток.

Розуміння журналістських стандартів, вміння робити цікаві та змістовні новини, використовувати сучасні форми подання інформації, залучати професійних експертів для коментування – невідомі речі для більшості херсонських телеканалів. Особливо дивує такий підхід у роботі Філії НСТУ «Скіфія», бо саме НСТУ в Києві є піонером у впровадженні журналістських стандартів на українському телебаченні.

Новини без «джинси» у Херсоні неможливі. На жаль, цим страждають абсолютно всі. Тут особливо хотілося відзначити аж три телеканали. У «Крату» із 9 сюжетів, які телеканал випустив в ефір протягом 14 днів, — 8 з елементами «джинси». У «ВТВ плюс» із 18 – 14 із «джинсою», у «ТВій плюс» із 19 –11. Тож постає питання: Що пропонується телеглядачам? Інформаційні випуски новин чи прихована реклама?

Соціологічна група «Рейтинг плюс»
на замовлення Центру політичного консалтингу