Українські експерти розповіли про перспективи змін до «Мінська»

4 года назад 0

Мінські угоди мають бути переглянуті в частині черговості передачі контролю над кордоном і проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), вважає представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання конфлікту на Донбасі в Мінську Олексій Резніков.

Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками, чи є шанс на такий перегляд.

"Мінськ" доведеться повністю переписати

Політичний експерт Денис Гороховський вважає, що заяви української сторони про бажання перегляду одного з пунктів Мінських угод (МС) виглядає як спроба затягнути час.

"Питання відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України у всій зоні конфлікту прописаний у пункті 9 Угод. При цьому, треба розуміти, що фактично змінити один пункт неможливо, оскільки практично всі 13 пунктів МС взаємопов'язані або ж є логічним продовженням одне одного, — пояснює політексперт. — Так, наприклад, першим пунктом йде повне припинення вогню. Потім розведення військ і доступ ОБСЄ для підтвердження реального виконання перших двох пунктів".

 

Що стосується, безпосередньо пункту 9 про кордон, то в документі чітко прописано "Відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України у всій зоні конфлікту, який мав початися в перший день після місцевих виборів і завершитися після всеосяжного політичного врегулювання". Мова йде про проведення виборів у ОРДЛО за законами України і конституційній реформі.

"При цьому, там же зазначено, що пункт 9 не може бути виконаний без виконання пункту 11, — підкреслює Гороховський. — А цей пункт передбачає "Проведення конституційної реформи на Україні і вступ в силу нової Конституції, яка передбачає в якості ключового елемента децентралізацію (з урахуванням особливостей ОРДЛО, узгоджених з представниками цих районів), а також прийняття постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей".

Тому, по суті, перегляд такого важливого пункту, як п. 9 МС неможливий без перегляду низки інших пунктів. А значить, на виході, у разі компромісу сторін, ми отримаємо вже абсолютно новий документ".

 

На думку експерта, вірогідність зміни "Мінська-2" мізерна.

"В України на сьогоднішній день є два шляхи: або виконання МС, або ж офіційний вихід з процесу і припинення будь-яких переговорів у такому форматі", — констатував Гороховський.

Кремль піде на поступки

Ексспікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин впевнений, що лише перегляд Мінських угод у запропонованому українською стороною варіанті може стати шляхом до подолання застою у врегулюванні конфлікту.

"Потрібно зрозуміти, що без контролю над кордоном не буде ніякого реального врегулювання. Лише фіктивне, яке довго не протримається, — підкреслює Волошин. — Наші європейські партнери по нормандському формату (Німеччина і Франція), сподіваюся, підтримають нас повністю. Зрозуміло, що РФ натомість може захотіти певні бонуси. Поки важко сказати – які. Але, думаю, Кремль все ж піде на поступки".

 

Військовий експерт зазначає, що російська влада прагне позбутися санкцій. І в будь-якому вигляді продемонструвати добру волю.

"І черговість виконання пунктів Мінських угод — не така вже велика поступка з боку РФ. Кордон же все одно доведеться віддавати під контроль — або тимчасовим миротворцям, або відразу Україні, – пояснює Волошин. – Якщо ж РФ упреться, мова може піти про зміну формату переговорів. З підключенням країн-гарантів Будапештського меморандуму — США і Великобританії, чого РФ (теж "гарант") точно не хотілося б".

Києву потрібен реванш

Директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Белашко підкреслює, що, перш за все, потрібно розуміти, за яких обставин з'явилися Мінські угоди.

"До підписання і "Мінська-1" (вересень-2014), і "Мінська-2" (лютий-2015) підштовхнули Україну військові поразки. І вона фактично підписала капітуляцію, де-факто визнавши окремість частині Донбасу, — зазначає експерт. — Адже непідконтрольні Києву території Донеччини та Луганщини так і називаються – "окремі райони". При цьому перемогу над Україною здобув не Донбас, не "народні республіки", а РФ, яка стояла за "проросійськими повстанцями/бунтівниками". Саме тому Москва отримала можливість диктувати свої умови".

Мінські угоди не відповідають інтересам ні Києва, ні тимчасово непідконтрольного Донбасу, впевнений Белашко.

"Зате вони цілком влаштовують Росію, Німеччину та Францію, які разом з Україною складають "нормандську четвірку". І саме це тріо (без України) буде диктувати порядок денний, виходячи з власних інтересів, — вважає директор Агентства соціальних комунікацій. — Я не думаю, що хтось буде переглядати Мінські угоди тільки тому, що цього захотів Київ".

За словами Белашка, для перегляду "Мінська" Україна має взяти який-небудь військово-політичний реванш.