З листопада у нових кінотеатрах обов’язковими будуть місця для людей з інвалідністю

5 лет назад 0

З листопада 2019 року вступають в дію нові державні будівельні норми щодо проектування закладів культури – ДБН В.2.2-16:2019 “Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади”, у яких чітко прописано параметри влаштування доступного простору для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп у кінотеатрах, концертних залах, театрах, філармоніях, операх тощо.

“На жаль, досі чимало закладів культури в Україні частково або повністю залишаються недоступними для людей з інвалідністю та іншого маломобільного населення. Відтепер ситуація має докорінно змінитися, адже з 1 листопада цього року будівництво та реконструкція цих будівель здійснюватиметься за новим ДБН “Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади”. Він врахував вимоги щодо забезпечення доступу і вільного пересування осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп у всіх приміщеннях закладів культури. Будь то кінотеатр, бібліотека, театр, концертний зал чи, наприклад, музей. Так має бути.” – написав на своїй сторінці у Facebook заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Відтак, новими нормами встановлено розрахунок кількості місць у глядацьких залах закладів культури, що призначені для людей з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних – 1-1,5% місць від загальної місткості залу, але не менше 2-х місць. Такі місця слід передбачати в першому або останньому рядах партеру або ложі і розміщувати на плоскій ділянці підлоги.

Крім цього, з авансцени, окрім 2-х східців-сходів, необхідно передбачати пандус або вертикальний підйомник для осіб з інвалідністю і маломобільних груп населення, що ведуть до проходів у залі.