З такими темпами вакцинації від COVID-19 Херсонщину очікує новий локдаун

3 года назад 0

Про це під час засідання селекторної наради заявив директор Департаменту здоров’я Херсонської ОДА Віктор Короленко.

Він зазнначив, що зараз ми маємо найдієвішим спосіб боротьби з COVID-19 – це вакцинація. Цим шляхом йде більшість країн світу. У середньому в Європі уже вакцинували понад 55% населення. Якщо ми зараз не будемо вакцинувати населення нашої області, є великий шанс потрапити до “червоної зони”, а далі нас очікує повний локдаун. Це робиться лише з однією метою – не допустити високу смертність та перевантаженість закладів охорони здоров’я.

Є два найдієвіші методи боротьби із розповсюдженням COVID-19 – це вакцинація населення або повний локдаун. Протиепідеміологічні заходи, такі як носіння масок та дотримання соціальної дистанції, лише частково стримують поширення інфекції, але вони не допомагають повністю побороти епідемію.

Минулого року у світі не було вакцини від COVID-19, тому більшість країн прийняли рішення про введення жорстокого локдауна. Це зачинені школи, кафе, ТРЦ, переповнені заклади охорони здоров’я, а також призупинені планові госпіталізації населення. Зараз же, коли ми маємо вакцину, цього можна та потрібно уникнути.

Для того, аби побороти поширення COVID-19 на Херсонщині, в жителів області має бути колективний імунітет. За словами Віктора Короленка, для цього має вакцинуватися щонайменше 70% населення. За приблизними підрахунками, це близько 560 – 570 тис. жителів Херсонщини (не враховуючи дитяче населення, яке в Україні не вакцинують від COVID-19).

Крім цього, за словами директора Департаменту здоров’я, потрібно забезпечити вакцинацію медичних працівників та освітян на рівні не менше 90%.

“Це завдання можна виконати, адже область має для цього достатньо ресурсів. На Херсонщині розгорнуто 96 пунктів щеплення, 26 мобільних бригад, 8 центрів вакцинації, а також 6 пунктів щеплення для вакцинації жителів тимчасово окупованої АР Крим”, – зазначив Віктор Короленко.

Також він запропонував переглянути графік роботи центру вакцинації в ТРЦ “Фабрика”, аби він працював з четверга по неділю. Таке рішення пов’язано з популярністю цього пункту вакцинації. Щодня там вакцинується щонайменше 200 осіб. Якщо буде така ж кількість щеплень, то вже буде розглядатися можливість щоденної роботи цього центру вакцинації.

Повністю підтримав пропозиції очільника Департаменту здоров’я перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Шибаєв, який наголосив: “Якщо хтось зараз не розуміє необхідність вакцинації, то він уже зрозуміє, коли зачинять школи та інші заклади. Тому дуже прошу максимально включитися та брати активну участь в питанні вакцинації голів органів місцевого самоврядування, які мають взяти це питання на особистий контроль”.

Додамо, що всього в області використано 75 025 доз вакцин Oxford/AstraZeneca (CoviShield), CoronaVac (Sinovac Biotech) та Comirnaty (Pfizer-BioNTech).