За користування ліфтами херсонці платитимуть більше

3 года назад 0

На тлі шокуючого зростання вартості газу та його транспортування, електроенергії та водопостачання якось непомітно минулося «суто херсонське» подорожчання. З 1 січня нового року ті мешканці обласного центру, котрі перейшли на карткову оплату за користування ліфтами у житлових багатоповерхівках, платитимуть за кожну поїздку не 60 копійок, а 75.

В обслуговуючих організаціях пояснюють: ціну переглянули, аби компенсувати підвищення мінімальних зарплат та інших виробничих витрат. І одразу пропонують альтернативу — повернутися до попереднього варіанту оплати за договорами із кондомініумами. У такому разі на під’їзд вийде трохи більше двох тисяч гривень на місяць, або десь по сотні гривень з квартири – навіть дешевше, ніж кабельне телебачення. І катайся, скільки завгодно. Та насправді укладати нові договори в ОСББ не поспішають, остерігаючись наростання комунальних боргів. Адже коли комірне у нас затримує в середньому третина власників квартир, то ніхто не гарантує, що так само не вийде із платнею за користування будинковими підйомниками. А за «хронічні» борги ліфти й зупинити можуть. Що для людей з інвалідністю, котрі мають квартири на верхніх поверхах, чи родин із маленькими дітьми матиме вкрай неприємні наслідки.

Втім, зростання ціни послуги – далеко не найпекучіша проблема і для споживачів, і для комунальників. Скільки ту платню не піднімай, а за її рахунок не можна компенсувати капітального ремонту ліфта, який нині коштує від 100 до 250 тисяч гривень. Зібрати такі гроші поміж членів ОСББ також складно. Тому залишається тільки сподіватися на фінансування з муніципальної скарбнички. Та воно надходить скупо й нерегулярно.

— З минулого року міський бюджет заборгував нам близько п’яти мільйонів гривень за вже виконаний капремонт домових підйомників. Коли ці гроші надійдуть, у Департаменті житлово-комунального господарства міськради досі повідомити не можуть. А між тим в очікуванні «капіталки» стоять ще 88 херсонських ліфтів! – поінформував головний інженер підприємства «Херсонліфт» Сергій Сердюк. – Для порівняння: у місті Кривий Ріг протягом того ж минулого року придбали та встановили з півтори сотні новеньких підйомників.