Запорізька АЕС даватиме електрику на Херсонщину

3 года назад 0

У Херсонській області завершили будівництво магістральної лінії електропередач, яка сполучає Запорізьку атомну електростанцію з Каховською підстанцією. Завдяки цьому Запорізька АЕС зможе працювати на всю свою потужність — 6 тисяч мегаватів.

Участь у відкритті підстанції взяв прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він назвав цей об’єкт найпотужнішим з реалізованих за останній час в країні.

За його словами, Запорізька АЕС була останньою в країні, яка мала замкнену потужність.

«Радує, що при будівництві цього об’єкту (а це понад 186 кілометрів електромереж, сама підстанція, розподільчі пристрої) було використано обладнання українського виробництва», — сказав Шмигаль.

Проєкт, запущений ще наприкінці 1990-х років, відновили лишень шість років тому. На його реалізацію залучили фінансування від Європейського банку реконструкції та розвитку та Європейського інвестиційного банку, розповідає голова правління енергокомпанії «Укренерго» Володимир Кудрицький. Головна мета робіт — розвантажити потужності Запорізької АЕС та дати надійніше енергопостачання на Південь України. В майбутньому електрика звідси має піти й на Крим — після деокупації півострова.

Увесь проєкт оцінили в 335 мільйонів євро. За словами Кудрицького, на його зведенні вдалося заощадити близько 40 відсотків.

«Ми направимо ці гроші на фінансування будівництва нової підстанції біля Києва. Її клас напруги 330 кіловатів. А ще ми обладнаємо великооптичними лініями зв’язку 1 350 кілометрів ліній електропередач», — додає Володимир Кудрицький.