Землю – дітям: як голова та секретар Чаплинської селищної ради продали ділянки донці та сину

3 года назад 0

За мінімальною ціною для своїх! Так відгукуються жителі Чаплинки, коли згадують про земельний аукціон, проведений 5 грудня 2017 року. Саме у той день з молотка пішли земельні ділянки, що розташовані за адресою: вулиця Грушевська (раніше Леніна), 113-а, б, в. А це неподалік від ринку. 

Власниками лакомих шматочків став син секретарки Чаплинської селищної ради Ірини Котик – Віталій Котик, та дочка голови Чаплинської селищної ради Олексія Фаустова – Аліна Зубрейчук. 

За даними офіційного веб-сайту Держгеокадастру України, стартова ціна кожного лоту становила 4 601 гривень, а продані за 5 601.10 гривень. До речі, аукціон відбувся майже підпільно і жителі Чаплинки дізналися про нього вже після проведення. Переглядаючи відеозапис з аукціону, помічаємо, що серед присутніх дійсно виключно наближені душі до керівництва Чаплинської селищної ради. 

У першому ряду сидить чоловік Ірини Котик – Володимир. За дорученням він представляв інтереси спільного сина Віталія Котика. Хоча сама пані Ірина спостерігає за процесом з кінця зали. За чоловіком розмістилися дві жінки, одна з яких юристка Чаплинської селищної ради Юлія Греул. Вона завжди намагається прикрити своє обличчя руками, а вже після – табличкою. 

На фото: Юлія Греул, прикриваючись табличкою №3, голосує замість Аліни Зубрейчук, доньки Фаустова.

Цікаво, що хоча пані Юлія активно брала участь у торгах, натомість залишилася без ділянки. Пізніше з’ясувалося, що Юлія Греул була представлена на заході як Аліна Зубрейчук (донька Олексія Фаустова). До речі, договір купівлі-продажу земельної ділянки, яка дісталася Зубрейчук був підписаний тільки через 2,5 місяців і вже Олексієм Фаустовим за дорученням доньки, яка проживає в Росії.

Такий розпродаж ділянок зацікавив і журналістів “Народного контролю”. Вони особисто навідалися до смт Чаплинка, а саме до селищної ради, аби дізнатися, як зловживаючи службовим становищем працівники будують власний бізнес. Олексій Фаустов заперечує чутки про бізнес і навіть запевняє, що все відбувалося прозоро. 

Відповідь Олексія Фаустова «Народному контролю»

Згодом на вищевказаних ділянках з’явилися конструкції, схожі на магазини. Проте ні дані ділянки, ні конструкції вже не належать дочці Олексія Фаустова та синові Ірини Котик. Бо у 2019 році вони успішно продали ці магазини разом із земельними ділянками Севаді Артуровичу Карапетяну. За даними порталу “Clarity project”, Карапетян – місцевий підприємець, має власний ФОП, власне підприємство по ремонту доріг і активно працює з Чаплинською селищною радою – освоює бюджетні кошти . Більше того, дана особа сьогодні балотується в депутати Чаплинської селищної ради від політичної партії “Опозиційна платформа за життя”. 

За скільки Фаустов і Котик продали свої ділянки з будівлями Карапетяну, на жаль, нам з’ясувати не вдалося. До того ж є підозри у фіктивності останньої купівлі-продажу. Бо як і раніше Ірина Котик щомісяця заходить до магазину й забирає конверт з орендною платою. Можливо, Карапетян власник магазину лише на папері, а справжні власники – Фаустов і Котик – не змінилися.

Але повернемося до аукціону грудня 2017 року. Вірогідно його учасники та організатори заздалегідь знали, кому і який земельний шматок дістанеться у центрі Чаплинки. Адже, якщо порівняти стартову ставку торгів у 2017 та 2020 році, то різниця колосальна. Тоді ці ділянки виставили за 4601 гривню,  а продали за 5601. А на останньому аукціоні, який проводили 22 вересня 2020 р. за ділянку по вулиці Грушевського вже просили 225 267 гривень. Проте бажаючих купувати землю за такі суми не виявилося і аукціон не відбувся.

І ці люди знову рвуться до влади від партії «Слуга народу», але не для того, аби бути слугами, а щоб наліво й направо торгувати землею. Бо саме «Слуга народу» відкриває ринок землі. І вже у 2021 році українську землю зможуть купувати іноземці, якщо ми таких «слуг» не зупинимо!

Олег Степовий.

Херсон-онлайн