Електронна марка на ялинці

5 лет назад 0

Щоб не завдавати шкоди лісовим угіддям, державні лісогосподарські підприємства України розпочинають реалізацію новорічних ялинок, які заготовляють на спеціальних плантаціях або ж під час рубок формування і оздоровлення лісів.

На майже п’яти тисячах гектарів зростає 15 мільйонів хвойних дерев різних порід та віку, які призначені для продажу.

Цьогоріч на різдвяно-новорічні свята лісівники продадуть близько 500 тисяч новорічних ялинок, які заготовлять і реалізовуватимуть за замовленнями покупців. Ялинки з держлісгоспів обійдуться громадянам значно дешевше, ніж куплені на ринках. Державні підприємства влаштовуватимуть власну роздрібну торгівлю ялинками на окремих торгових точках, майданчиках у всіх обласних, районних центрах та великих населених пунктах.

Переконатися у легальному походженні ялинки покупець зможе за маркуванням, яке на них наноситимуть у лісгоспах. Це самоклейні пластмасові бирки-стяжки, які мають вигляд етикеток. У разі спроби їх зняти вони розриваються, що унеможливлює повторне використання.

На цих уніфікованих засобах контролю вказано індивідуальний номер та відповідний до нього штрих-код, який до того ж заносять у систему електронного обліку деревини. У цій системі також є дані про постачальника, його підпорядкованість і форму власності. Перевірити походження ялинки легко: достатньо ввести номер з уніфікованого засобу, прикріплений до стовбура, і проконтролювати за посиланням. У випадку якщо інформації на інтернет-ресурсі немає, ялинку слід вважати такою, що зрубана незаконно.