Херсонские общественники выступили против восстановления водоснабжения в оккупированный Крым

4 года назад 0

Только что Общественный совет при Херсонском городском голове поддержал инициативу общественных организаций и выступила против инициатив по восстановлению водоснабжения в оккупированный Крым.
Об этом сообщил председатель Херсонской областной организации «Комитет избирателей Украины» Дементий Белый.
 
По его информации "За" поддержку проголосовали все присутствующие члены Общественного совета.
Также Общественный совет обратился к Херсонского городского головы и депутатов городского совета принять аналогичное обращение
Печатаем текст Обращения, было принято на заседании общественной Рады 16 июня:

ЗВЕРНЕННЯ
Громадська Рада при міському голові м.Херсона, підтримуючи аналогічне звернення представників громадськості Херсонщини,  представники громадянського суспільства Херсонщини, у питанні не можливості відновлення постачання до окупованого Російською Федерацією Кримського півострова дніпровської води Північно-Кримським каналом.
Ми категорично протестуємо проти відновлення водопостачання і навіть проти початку дискусій на цю тему офіційних осіб з наступних причин:
1. АР Крим, Українська територія, яка знаходиться під окупацією РФ з лютого 2014 року. Відповідно до ратифікованих як Росією, так і Україною, діючих міжнародних зобов’язань, а саме Женевською конвенцією, держава-окупант несе повну відповідальність за забезпечення мешканців окупованої території необхідними для існування ресурсами.
2. На кримському півострові, власних поверхневих джерел водопостачання (води гірських рік, накопичуваних у водосховищах) цілком достатньо для забезпечення харчових і побутових потреб громадян України, чисельність яких не може перевищувати зафіксованого національною статистикою напередодні окупації значення.
3. Нестача води, і як наслідок, економічний колапс в окремих галузях господарства, не матимуть для півострова інших наслідків, окрім додаткових витрат держави-окупанта на їх подолання. У перспективі гіпотетична нездатність держави-окупанта виконати свої обов’язки стане основним, якщо не єдиним, стимулом для відновлення територіальної цілостності України.
4. Екологічні наслідки дефіциту води, або відновлення водопостачання, є різноманітними, у т.ч. негативна тенденція із засолення ґрунтів прямо не пов’язана з дефіцитом води, а пов’язана лише з варварськими спробами держави окупанта ту воду видобути. Разом з тим, відновлення водопостачання несе ще більше загроз, і не лише для окупованого Криму, але й для нашої Херсонської області:
—  відновлення завдяки водопостачанню роботи на повну потужність підприємств «Кримський Титан», содового і бромного заводу, в силу нехтування окупантами екологічними стандартами, та розташуванням заводів таким чином, що більшу частину часу вітри звідти направлені на Херсонську область, призведе до забруднення повітря шкідливими хімічно активними відходами;
—  В результаті засушливої зими, зменшився обсяг стоку Дніпром через Каховське водосховище, збільшилась випаровуваність води звідти та з інших водосховищ каскаду, також збільшився відбір води з Північно-Кримського каналу на зрошення і рисосіяння господарюючими суб’єктами нашої області.
При цьому, скидання води через греблю Каховської ГЕС нижче водозабору каналу, залишається недостатнім для повноцінного існування унікального природного об’єкту – дельти Дніпра. Вона продовжує заростати і перетворюватись на болото. Відновлення водопостачання, за ствердженнями екологів, перетворить весь Дніпро нижче греблі ГЕС на мілководну стоячу солонувату морську затоку з синьо-зеленими водоростями і медузами.  Між тим, на берегах Дніпра нижче греблі проживають близько 500 тисяч громадян України, право яких на якісну воду українська влада повинна забезпечувати.
5. Меджліс кримськотатарського народу – єдина організована сила, яка наразі у важких умовах підпілля і репресій представляє українських громадян в окупованому Криму, категорично заперечує можливість відновлення водопостачання. Тобто, воно планується всупереч волі тих, на кого начебто спрямоване.
6. Відсутні юридичні підстави продавати чи дарувати воду на окуповану територію, позаяк там не існує жодного легітимного одержувача (покупця). Якщо ж  таким одержувачем визначити структури самої Російської Федерації, формально не пов’язані з окупованим нею півостровом, це означатиме пряме визнання їх легітимності на окупованій території. Обидва варіанти підпадають під дію статті 111 ККУ «Державна зрада».
7.  Припущення про можливість обміну водопостачання на певні поступки з боку Російської Федерації в питанні ОРДЛО розглядається нами як зрада національних інтересів і обов’язково матиме наслідки в юридичному плані, для осіб причепних до цієї угоди.
8. І, головне, якщо Україна сама йде на поступки своєму агресору, у міжнародних партнерів не буде аргументів тримати далі введені санкції. Таким чином, розвалиться міжнародна коаліція держав, підтримуючих Україну в її боротьбі за відновлення територіальної цілісності.
Ми вважаємо, що відновлення водопостачання до Криму лише посилить колонізацію півострова Росією, а тому має розглядатися згідно зі статтею 111 Кримінального Кодексу України як "державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній безпеці України".
Виходячи з вищевикладеного, вимагаємо:
1.  Публічно надати повну і вичерпну інформацію щодо планів подачі води до Кримського півострова, окупованого Росією, а також підтвердити або спростувати інформацію щодо підготовки технічного забезпечення українськими державними органами поставок води до Криму.  
2. Закликаємо Президента України, Верховну Раду та Кабінет міністрів, негайно зробити офіційні заяви, якими покласти край всім інсинуаціям на цю тему, раз і назавжди заперечити можливість будь-якого водопостачання Північно-Кримським каналом води в окупований Крим, а також будь-які інші господарські відносини з окупованою територією.
3. Ухвалити Закон, в якому передбачити, що публічні заклики відновити постачання електроенергіії та води на окуповану територію АР Крим, до відновлення територіальної цілісності України, будуть вважатися кримінальним злочином.
16  червня 2020 року
Полина Светлова