Хто винен, що робити, як зарадити – у Херсоні обговорили новий реанімаційний пакет реформ

7 лет назад 0

Як забезпечити доступ до політики? Хто буде платити за медичні послуги? – ці та інші питання обговорювали херсонські журналісти з представниками Реанімаційного пакету реформ (РПЛ).

  

У міжвиборчий період, коли відсутні спекулятивні обіцянки виборцям щастя й добробуту  в обмін на голоси, громадам України вирішили розповісти про підготований пакет реформ, які можуть якісно змінити наше з вами життя. Херсон на карті просвітніх подорожей став 43-ім містом, а Херсонщина – 15 регіоном, де обговорювали ці теми.

Більше розголосу й цікавості викликала медицина, про яку доповідав Олександр Ябчанка, у минулому теж лікар. На його думку, нарешті з пазлів поодиноких мін модна утворити єдине гармонійне медичне середовище, у якому лікар не почуватиметься ані жебраком, ані рекетиром. І у якому пацієнт буде упевнений: на ліки за рецептом держава уже виділила гроші, можна спокійно йти до аптеки. А головне: зайвого й дорогого – не пропишуть, бо взаємини лікаря й пацієнта проходять через єдину базу. Та й лікаря можна обрати самому – просто уклавши угоду з тим фахівцем, якому довіряєш, якого відвідувати зручно. Усе це, а також співіснування сімейного лікаря, фахівця терапевта чи педіатра, лікаря –фізичної особи підприємця та солідарного медичного страхування нарешті чітко регламентовані, обіг грошей зрозумілий, а виграти мають і медики, і ті, хто до них звертається, і держава. У програші – хіба що тіньові схеми.

Там, де відповідей не може дати медична реформа – дає відповіді сам процес децентралізації. У населення тої чи іншої громади є всі важелі, аби змусити:
а) найняти тих фахівців, які їм потрібні,

б) зробити послуги доступними.

Головне – чи підтримають реформу, яка за три роки докорінно може змінити нашу систему охорони здоров’я депутати?

 

До речі, про депутатів, які мали б, представляючи народ, хоч іноді захищати його інтереси. Своїм рецептом, як змусити їх працювати поділився другий спікер, Андрій Андрушків. На його думку, виборча реформа має упрозорити та спростити фінансову підтримку кандидатів та партій, а також саму виборчу систему. А щоб «в парламент не потрапляли му*аки, які можуть засіяти виборця гречкою, а потім про нього забути», він не лише поділився порадами – уважно читати виборчу програму, біографію, фінансову звітність кандидата. А й розкрив перспективи реформи (якщо її схвалять). Отож, ситуацію може змінити:
— відкриття списків,

— пропорційна та змішана системи,

— багатомандатні округи,

— спрощення механізму об’єднання партій,

— зниження прохідного барєру для місцевих виборів,

— прийняття виборчого кодексу (де буде прописаний і рівній доступ до ЗМІ, і правила агітації, і механізми надходження коштів, звітування та оподаткування їх тощо).

 

Спікери відповіли на питання херсонських журналістів, спробувавши максимально прояснити ситуацію. Сподіваємося, це їм вдалося.

Наступною зупинкою просвітників буде на Херсонщині вже завтра Генічеськ. Якою буде наступна зупинка запропонованого пакету реформ – покажуть рішення нашої Верховної Ради. Щоправда, досвід підказує: там, де не тиснуть вимоги МВФ чи ЄС, реформування іде туго.