Модернізацію комуналки намагаються перенести

6 лет назад 0

Кабінет міністрів та Верховна Рада працюють над тим, щоб перенести набуття чинності законом "Про житлово-комунальні послуги".

Про це сказав заступник голови комітету ВР із питань містобудування та ЖКГ Дмитро Андрієвський, передає gazeta.ua.

Запуск закону був намічений на 10 червня. Однак на цей момент ще не готові окремі підзаконні акти.

"Новий закон не стикується з чинними постановами Кабміну, зокрема, в питаннях укладення договорів між постачальниками і споживачами послуг, припинення надання компослуг в разі несплати, нарахування пені тощо. А нові постанови ще не готові. Можуть виникнути загрози з проходженням нового опалювального сезону, вивезенням сміття. Оскільки за новим законом постачальники компослуг формально не матимуть права надавати ці послуги, доки не підпишуть типові договори, а нові їх варіанти не розроблені. Тому вирішено перенести набуття чинності статей закону, які стосуються опалення, на 1 травня 2019 року, а обслуговування будинків — на 1 січня 2019 року", — пояснив Андрієвський.

Після набрання чинності законом про ЖКП усі договори з жеками втрачають чинність. Обов'язки щодо опалювання, водопостачання, прибирання території переходять до ОСББ. Зараз близько 80% будинків ОСББ не мають. На його створення чи призначення управителя мешканцям будинку виділено три місяці. Однак, за Конституцією, примушувати їх не можна, це порушення прав громадян.