На території Херсонської області запрацювали пілотні проекти Мінюсту

7 лет назад 0

Про Веб-портал, «Он-лайн будинок юстиції», «Шлюб за 24 години» та дію інших проектів Мін`юсту на території Херсонської області говорили сьогодні з начальником Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Костянтином Хутковським.

— За останні декілька років Міністерство юстиції запустило чималу кількість нових сервісів, розкажіть, будь ласка, чи «прижились» вони на Херсонщині?

— Міністерство юстиції поставило перед собою ціль створити належні та гідні умови для населення та наблизити якість надання послуг у нашій державі до європейських стандартів, і, дійсно, Міністерство активно працювало у напрямку створення і впровадження в життя проектів, які допомогли б досягти поставленої цілі. Так починаючи з 2015 року по сьогоднішній день були успішно запущені такі сервіси, як Веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації», видача свідоцтв про народження безпосередньо у пологових, реєстрація місця проживання у пологових будинках, «Шлюб за добу», «Он-ланй будинок юстиції» та інші.

— На території нашої області діють абсолютно всі пілотні проекти Міністерства?

— Херсонська область є учасницею усіх пілотних проектів Міністерства юстиції України та абсолютно всі вони користуються великим попитом серед населення. Першим пілотним проектом, який був започаткованим у місті Херсоні з 01.10.2015, став проект щодо функціонування Веб-порталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», який є офіційним сервісом щодо подачі заяв або звернень з будь-яких питань у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

— Кожен бажаючий може скористатись Веб-порталом?

— Він є доступним абсолютно всім користувачам мережі Інтернет. Проте хочу звернути Вашу увагу, що існують певні вимоги до заяв, які подаються через Веб-портал – вони обов’язково повинні містити електронний цифровий підпис фізичної особи або бути підписаними під час її особистого звернення до відділу державної реєстрації актів цивільного стану не пізніше 3-х робочих днів після отримання повідомлення про результати розгляду заяви чи звернення.

— Чи виправдав запуск проекту Ваші очікування?

— Так, проект заслужив довіру населення, і у лютому 2017 року Міністерством було прийняте рішення залучити до проекту всі відділи державної реєстрації актів цивільного стану України, в тому числі Херсонської області. Веб-портал на сьогоднішній день набирає все більшої популярності серед населення, оскільки з часу започаткування по січень 2017 року вказаною послугою скористалась 431 особа, а вже з лютого по квітень 2017 року – 1879 осіб, що говорить про доцільність функціонування вказаної послуги у всіх населених пунктах в межах міст та районів Херсонщини.

Окрім послуг Веб-порталу, через інтернет ви також маєте можливість записатись на прийом до відділів державної реєстрації актів цивільного стану, що значно зекономить Ваш час, оскільки записавшись на прийом, громадян обслуговується у відділі державної реєстрації актів цивільного стану поза чергою. Зроби це можна на сайті Головного територіального управління юстиції у Херсонській області.

Наступним кроком для реалізації сервісів Міністерства юстиції України у місті Херсоні став пілотний проект щодо прийому та видачі документів про народження безпосередньо у закладі охорони здоров’я, де приймаються пологи, який був започаткований 24.10.2015.

— В чому полягає суть послуги, і які саме переваги отримали херсонці завдяки її запровадженню?

— Суть послуги полягає у можливості отримання свідоцтва про народження дитини, ще до виписки з пологового будинку. Це дуже зручно, адже, якщо раніше раніше дана процедура була в компетенції найближчого відділу ДРАЦС, то тепер все набагато простіше – це можна зробити в тому пологовому будинку, де з’явився малюк на світ. Це є можливим завдяки роботі у пологовому будинку співробітника відділу державної реєстрації актів цивільного стану, який здійснює прийом документів та видачу свідоцтв.

Вказаний проект, як і попередній почав користуватись великим попитом серед мешканців міста Херсона, тому з 01.03.2016 можливості цієї послуги розширено на відділи державної реєстрації актів цивільного стану Херсонської області. І результати не змусили чекати на себе: так, якщо з часу запровадження до 1 березня 2016 року в пологових будинках міста Херсона батькам немовлят видано 569 свідоцтв про народження, то після долучення до вказаного проекту усіх пологових будинків Херсонської області відділами ДРАЦС області безпосередньо в пологових будинках станом на квітень 2017 року вже видано 4 007 свідоцтв.

— Ви сказали, що дію проекту було розширено на обласний рівень, чи у кожному районі нашої області молоді батьки можуть отримати свідоцтво про народження дитини?

— На сьогоднішній день, у кожному діючому пологовому будинку Херсонської області громадяни мають можливість отримати свідоцтво про народження малюка, не звертаючись після виписки до органу державної реєстрації актів цивільного стану та не витрачаючи часу на черги.

Окрім цього, з грудня 2016 року на Херсонщині почала працювати ще одна послуга, метою запровадження якої є полегшення життя молодих батьків — реєстрація народження та місця проживання новонародженої дитини одночасно. За бажанням батьків чи одного з них документи для реєстрації місця проживання дитини можуть бути подані органам державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини, зокрема і в пологовому будинку.

— Тобто, послуга працює лише 5 місяців, і скільки людей нею вже скористались?

— Дійсно, хоча вказана послуга, порівняно з іншими, діє у Херсонській області досить невеликий термін, як я вже зазначив, лише з грудня 2016 року, проте станом на теперішній час її вже випробували батьки 459 немовлят.

— Зараз у засобах масової інформації досить часто з`явлється інформація про сервіс «експрес-одруження», що ви можете нам розповісти про дію цього проекту на Херсонщині?

— З 17 жовтня 2016 року у Херсоні стартував ще один важливий проект Мін’юсту України – «Шлюб за добу». Він надає закоханим, які вирішили побратися, чудову можливість без зайвих очікувань, самостійно обрати місце і час свого весілля. В рамках пілотного проекту мінімальний термін для реєстрації шлюбу з моменту подання заяви було скорочено з 30 днів до 1 доби.

— Я багато разів бачила у соціальних мережах весільні фото молодят у місцевому драматичному театрі, мені здається така можливість досить цікавою, окрім відділів ДРАЦС, лише у театрі можна одружитись за добу?

— Ні, сервіс «Шлюб за добу» у місті Херсоні діє завдяки спільній роботі відділів ДРАЦС із такими суб’єктами господарювання як, вже названий вами Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М. Куліша, комунальне підприємство «Парки Херсона», комунальний заклад «Палац молоді і студентів». Адреси та телефони закладів, які мають право здійснювати організацію шлюбу у нашому місті розміщено на сайті Головного територіального управління юстиції у Херсонській області.

Варто звернути увагу на ще один прлюс проекту — одружитись у Херсоні можна всім громадянам – незалежно від місця реєстрації.

— Тобто жителі інших областей також можуть одружитись у Херсоні за «24 години», а іноземці?

— Так, звичайно, не лише можуть, а і одружуються. А особливо «шлюб за добу» у Херсоні є безцінною послугою для громадян, які проживають на тимчасово окупованій території України, оскільки в них є можливість зареєструвати шлюб, який буде визнаний на територіях усіх держав, швидко та без необхідності декілька разів витрачати час і кошти на дорогу. З часу запровадження та станом на квітень 2017 року у Херсоні зареєстрували шлюб в скорочений термін вже 264 пар.

До речі, 23 лютого цього року стартувало на всеукраїнському рівні ще одне нововведення — «Он-лайн будинок юстиції». Проект діяв у Києві в тестовому режимі майже рік, він довів свою зручність та ефективність, і ось на початку цього року його дія розширилась на всю Україну. Міністерство юстиції стало ще ближчим до кожного українця, адже скористатися нашими послугами можна навіть у себе вдома.

— Які саме послуги Мін`юсту тепер можна отримати через інтернет?

— В он-лайн будинку юстиції кожен, у кого є комп’ютер та доступ до інтернету, може звернутись до відділу державної реєстрації актів цивільного стану з питання отримання повторних свідоцтв, а також витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть, усиновлення, встановлення батьківства. Українці також можуть отримати інформацію з усіх реєстрів Мін’юсту, отримати дані про електронний цифровий підпис, скористатися послугою «СМС-Маяк», яка передбачає можливість отримання інформації щодо будь-яких змін в реєстрах бізнесу й нерухомості щодо їхнього майна. Задля більшої зручності користування на порталі сервісу можна знайти інструкцію з отримання кожної запропонованої послуги, а також залишити відгук.

Тож не гайте часу на папери та черги, крокуйте в ногу з часом, користуйтесь послугами Мін’юсту, які є доступними для кожної сучасної людини в нашій країні.