Оксана Сироїд назвала Херсонщину — передовиком антикорупційного руху

6 лет назад 0

Свій пост про нашу область та суд над мером Скадовська Олексанлром Яковлевим вона назвала так: "Три колоски для кожного. або Про високопосадову корупцію і боротьбу з нею". І закликала боротися, бо "інакше прийдуть за кожним".

читайте: Підтримати Скадовського мера на Херсонщину прибули високі гості

Три колоски для кожного. або Про високопосадову корупцію і боротьбу з нею

Ми з Херсоном таки зустрілися, хоч і о 6.30 ранку. І мені так важливо було туди потрапити бо Херсонщина виявилася передовицею у боротьбі з високопосадовою корупцією. Сьогодні в Апеляційному суді розглядали справу про антикорупційне правопорушення проти мера Скадовська Олександра Яковлєва.

З усією серйозністю досліджували докази і допитували свідків для того аби встановити чи був конфлік інтересів у мера:
— коли працівниця бухгалтерії виконкому Міської ради купила за 76 гривень міських грошей змінну губку для гербової печатки у магазині, який належить дружині мера;
— коли заступник мера з будівництва витратив 836 гривень міських грошей на фарбу та пензлики в магазині, де мер є серед засновників.

Прокурори при цьому погоджуються, що міський бюджет і інтереси громади не постраждали. Але ж прокуратура, як ми знаєм, дуже принципова інституція. Тому вони прагнуть відновити справедливість і довести, що мер мав інтерес у тому, аби 900 гривень за жодних обставин не обійшли магазини, які приносять прибутки його родині.

Апогеєм цього процесу був допит свідків прокурором:
— Тобто Ви просто взяли губку (фарбу) і накладні і пішли? Не заплативши?
— (розгублено) Бо відповідно до закону ми можемо платити лише за фактом…
— А звідки у Вас була впевненість, що міська рада оплатить рахунки?
— (ще більш розгублено) Тому, що це — міська рада…

В цьому діалозі вся потворність системи. Прокурор не знає, що закон забороняє робити передоплату з бюджетних грошей! Але його природня недовіра до оплати за фактом означає, що він має досвід "кидання на гроші" і сам вочевидь працює лише за передоплату. І точно не за 900 гривень.

Це все видавалося б кумедним. Але зовсім не весело спостерігати за людиною, яку принижують у такому фарсі. А з огляду на наслідки мальдівсько-сейшельських походеньок, прокладки "Укроборонпрому", відшкодування ПДВ (список не вичерпний), маємо класичну справу "про три колоски". Тобто сьогодні у безпеці може почуватися лише той, хто збагачується за рахунок держави і то у великих розмірах. А за чесну працю для тебе знайдуть "900 гривень".

Що робити? Протистояти і захищати і підтримувати один одного. Інакше прийдуть за кожним.

читайте також: На Херсонщине — курортная пересменка: самое время для разборок по "Самопомощи"

Оксана Сироїд