Порошенко підписав закон про деокупацію Донбасу

6 лет назад 0

Президент Петро Порошенко під час засідання Воєнного кабінету підписав закон про деокупацію Донбасу. Глава держави пояснив, чому на його думку, цей закон має важливе значення.

«Чому цей закон такий важливий? Цей закон з одного боку відображає мою стратегію, як президента і Верховного головнокомандувача повернення окупованих територій під український суверенітет у законі ми кваліфікуємо Росію як державу агресора і це закріплено на законодавчому рівні», — сказав президент.

Порошенко додав, що цей закон забезпечує правовий механізм, в тому числі політико-дипломатичним шляхом, повернення окупованих територій. 

Президент додав, що закон про відновлення суверенітету на Донбасі жодним чином не порушує мінських угод. «Цей закон ніяк не порушує жодних міжнародних зобов'язань України, включаючи і мінські домовленості, як це хоче представити зараз Росія», — сказав він.

Порошенко наголосив, що даний закон є рамковим і потребує подальшого законодавчого забезпечення.

18 січня Рада у першому читанні підтримала закон №7163 про деокупацію. 

Законом передбачається, що Україна визнаватиме лише два документи, які видаються на окупованій території. Також передбачено повернення грошей за втрачене житло без судового збору.

МЗС Росії назвало закон про реінтеграцію Донбасу «підготовкою до нової війни».