В Україні створили нову систему управління освітою

5 лет назад 0

Нова онлайн-система АІКОМ, зможе збирати статистику про понад 30 тис шкіл та дитсадків.

19 липня в Українському кризовому медіа-центрі презентували нову систему управління освітою, яка повинна покращити якість навчання учнів та ефективність шкіл. Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту розробили у рамках гранту Світового Банку., передає сайт "Gazeta.ua".

"Зараз Україна має небагато даних щодо якості освіти порівняно з іншими країнами. Відсутність повної інформації позбавляє центральні і місцеві органи влади можливості ухвалювати якісні управлінські рішення на основі грунтовного аналізу, а батькам складніше визначити найкращу школу для своїх дітей", — сказав начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Кононенко.

АІКОМ в порівнянні з попередньою інформаційною системою може збирати більшу кількість необхідних даних: бюджет школи, витрати на одного учня, відвідуваність учнів, рівень оплати праці, оцінювання ефективності та підвищення кваліфікації вчителів тощо. Всі дані зможе переглянути будь-який бажаючий.

"Нова система спростить школам складання статистичної звітності та дасть можливість аналізувати свою ефективність в порівнянні з минулими періодами та іншими закладами. Освітні управлінці зможуть краще розподіляти кошти та забезпечувати заклади всім необхідним для надання якісних освітніх послуг", — говорить директор Інституту освітньої аналітики Сергій Лондар.

Зараз частина необхідних даних про школи є у відкритому доступі, але на різних ресурсах. Решта внутрішньої інформації переважно не публікують.

"На етапі старту реформи освіти не була відома навіть точна кількість закладів, бо різні джерела статистики давали різні дані. Коли йдеться про фінансування шкіл, то практично неможливо отримати зведені дані, оскільки кошти надходять з різних джерел та відстежити витрати. Тому і потрібна така система, як АІКОМ, щоб мати єдину, просту, зрозумілу і багатофункціональну базу закладів освіти", – додала співголова ГО "Батьки SOS" Олена Бондаренко.

Пілотне тестування системи триватиме з 3 липня 2019 року. З грудня цього року, АІКОМ зможуть використовувати будь-які школи.