Українцям готують штрафи за порушення з пропискою

6 лет назад 0

В Україні хочуть провести перевірки проживання громадян за пропискою, порушникам загрожує штраф.

Відповідний законопроект підготували у Міністерстві економічного розвитку й торгівлі, повідомляють "Українські новини".

Органам реєстрації пропонують дозволити перевірки фактів проживання громадян у місцях, у яких вони офіційно зареєстровані.

Інформація про місце проживання або про зняття з реєстрації в місці проживання має бути внесена до  Єдиної інформаційної системи .

Громадянин віком від 14 років зобов'язаний протягом 30 днів особисто або через інтернет подати заяву про реєстрацію свого місця проживання.

Понад те, громадяни, які підлягають призову на строкову військову службу або ті, хто бере участь у судовому процесі, зобов'язані проінформувати орган реєстрації про своє місце перебування.

Перевірку факту проживання проводить орган реєстрації, а також інші органи влади у випадках, установлених законодавством.

Перевірка не проводиться щодо осіб, які є власниками (співвласниками) житла, розташованого за адресою їхнього зареєстрованого місця проживання, військовослужбовців, бездомних та інших осіб, які не мають постійного місця проживання.

Під час перевірки уповноважена особа органу влади має досліджувати житлове приміщення на предмет ознак проживання в ньому зареєстрованого громадянина.

Для цього перевіряльник може опитати сусідів, перевірити наявність засобів особистої гігієни й одягу, інших доказів.

У разі встановлення факту не проживання особи за місцем реєстрації громадянин залучається до адміністративної відповідальності, зокрема, на нього накладається штраф від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 340 до 850 грн ).

Єдина інформаційна система має бути введена в експлуатацію з 1 липня 2019 року, а всі громадяни, які не зареєстровані за місцем проживання, зможуть безкоштовно зареєструватися до 31 березня 2021-го.