Українським курцям готують новий удар, дешеві сигарети скоро зникнуть

6 лет назад 0

Міністерство фінансів хоче ввести мінімальну ціну на найдешевші сигарети. Передбачається, що вони подорожчають як мінімум на п’ять гривень.

Цю ініціативу активно лобіюють міжнародні тютюнові гіганти – Брітіш-Амекен Тобакко, Філіп Морріс Україна, Джей Ті Інтернешнл. Вони зацікавлені в цьому, оскільки в сегменті дешевих сигарет їм складають конкуренцію інші, в основному невеликі українські виробники.

Великі компанії хочуть позбутися конкурентів на ринку. Їх логіка полягає в тому, щоб зрівняти вартість дешевих сигарет і продукції їх виробництва.

В цьому випадку курці перейдуть на їх сигарети, адже вони більш якісні, ніж українські.

При цьому ніхто не враховує інтереси простих українців. Багатьом буде вкрай проблематично знайти зайві гроші при мінімальній зарплаті в розмірі 3723 гривень. Швидше за все, курці будуть шукати дешеву підроблену альтернативу або взагалі почнуть курити махорку.

Якщо врахувати, що українці купують 600 млн пачок дешевих сигарет на рік, то при подорожчанні пачки на п’ять гривень з кишень громадян додатково заберуть 3 млрд гривень. Більшу частину цих грошей отримають саме великі міжнародні компанії.