За два місяці 2018 року було ухвалено 20 євроінтеграційних законопроектів

6 лет назад 0

Протягом 2 місяців поточного року уряд прийняв 20 з 50 євроінтеграційних законопроектів цьогорічної дорожньої карти плану з імплементації Угоди про Асоціацію з ЄС, розповіла в коментарі УНН директор урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

"Урядовий план (з імплементації Угоди про Асоціацію з ЄС — ред.) — був проаналізований Європейським союзом, і фактично він і ляже в основу всіх подальших 5-10 років нашого співробітництва, не залежно від політичного контексту, який буде в державі. Це — набір практичних заходів, як трансформації правової політики держави, так і відкриття ринків Європейського союзу", — зазначила вона.

За словами Стефанішиної, цей урядовий план, можливо "дуже детальний і надто непривабливий", але і Україна і Європейський союз визнають це як дорожню карту співробітництва у всіх сферах, які охоплюються угодою про асоціацію.

"Він визнаний європейською стороною, і в рамках всіх двосторонніх діалогів, і на рівні президента, і на рівні прем’єра, на рівні різних органів і асоціацій дискуссії відбуватимуться щодо прогресу виконання угоди саме в контексті цього документу, і на його основі також сформована політична дорожня карта уряду і парламенту, яка була схвалена 28 лютого 2018 року і складається з 50 євроінтеграційних законопроектів, які уряд і парламент взяли на себе зобов’язання прийняти. Враховуючи те, що за останні 3 роки було ухвалено вцілому близько 30 таких законопроектів , вже за 2 місяці поточного року ухвалено 20 проектів з цієї дорожньої карти. Це законопроекти, які пройшли експертизу урядового офісу європейської інтеграції — це означає, що вони відповідають зобов’язанням в рамках угоди і відповідно їх ухвалення сприятиме виконанню угоди про асоціацію і подальшому досягненню цілей, які в них закладені", — розповіла вона.

Стефанішина розповіла, що буде після виконання Україною дорожньої карти.

"Обов'язково ми станемо європейською державою , тому що угода про асоціацію на 90 % складається з тих зобов’язань, які брали і беруть на себе держави, які мають намір стати членами Європейського Союзу. Тобто, нам не потрібно вигадувати нічого нового — все уже закріплено в угоді про асоціацію, і ми маємо розуміти собі, що її виконання залишить питання членства України лише в політичному контексті", — додала вона.