Захист честі чи цензура? Голова Херсонської облради подав у суд на журналіста

7 лет назад 0

Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер звернувся до суду із заявою стосовно автора телепрограми «Есть предел» Сергія Нікітенка.

Так Мангер відреагував на останній випуск програми під назвою «Кто вы, мистер Мангер?», яка присвячена біографії й, зокрема, політичній кар’єрі голови облради.

Проект «Есть предел» — це цикл журналістських розслідувань команди «Агентства громадської журналістики «МІСТ». Із лютого 2017 року журналісти підготували три резонансні програми: про спробу деяких місцевих політиків установити контроль над стратегічно важливим підприємством міськводоканалу, про розкрадання комунального майна колишніми чиновниками міської ради та про невідомі сторінки з біографії Владислава Мангера.

Кожна з програм мала неоднозначну реакцію: від схвальних відгуків про якісний відеопродукт, який нечасто роблять у Херсоні, до звинувачень авторів у перекручуванні фактів і оціночних судженнях. Однак судовий прецедент з’явився вперше. Владислав Мангер вважає, що поширена на відео інформація не відповідає дійсності й не підтверджена жодними доказами.

У позовній заяві Мангер, зокрема, зазначає, що «такі відомості ганьблять його честь і гідність та ділову репутацію в очах невизначеного кола осіб…». Позивач просить суд визнати недостовірними відомості, поширені Сергієм Нікітенком у програмі «Есть предел». Зокрема, йдеться про твердження щодо роздачі Мангером комунального майна, посад і ресурсів, звинувачення позивача у політичній корупції, зв’язках із відомим сепаратистом і екс-депутатом Верховної Ради Олексієм Журавком, у покровительстві конвертаційних центрів, незаконному збагаченні, боргових зобов’язаннях Мангера перед казахською фірмою в розмірі 2 млн доларів США, в ухилянні від податків тощо. Мангер просить суд змусити Нікітенка записати і поширити відео на своєму каналі YouTube, де автор програми спростує всі згадані твердження. Позивач також хоче стягнути з відповідача 1 гривню моральної шкоди.

Цікаво, що до розгляду справи по суті позивач просить забезпечити позов шляхом заборони Сергію Нікітенку та будь яким іншим фізичним і юридичним особам поширювати відеозапис програми. Одразу ж після надходження заяви про забезпечення позову Херсонський міський суд її задовольнив і заборонив поширювати відео протягом 3 (!) років.

«Це дуже цікавий прецедент в історії стосунків місцевої влади і журналістів. Своїм позовом Мангер підтвердив мої думки щодо тиску з його боку на місцеві телеканали і зокрема — на ХОДТРК «Скіфія». Тобто він боїться поширення цієї інформації. Якщо раніше ми транслювали «Есть предел» на умовах договорів, то останній випуск, навіть після редакційних правок, «Скіфія» відхилила, — коментує «Дню» Сергій Нікітенко. — Останній випуск був складний з погляду його підготовки. На програму пішло більш ніж два місяці. Наш колектив збирав факти, шукав свідків, перевіряв будь-яку зачіпку. Нас звинувачують у відсутності балансу думок, хоча ми намагалися взяти інтерв’ю у самого Владислава Мангера. Я особисто спитав у фігуранта розслідування про фірму, до якої він мав відношення, але той втік. Це записано на відео. Пізніше прес-секретар Мангера повідомила, що він готовий дати мені інтерв’ю, але у нього катастрофічно не вистачає часу, і коли він буде, відомо тільки йому».

За словами Нікітенка, в даному разі журналіст стикається з дилемою: обманути глядача і читача чи потрапити під вал критики. Він обрав другий варіант. «Мангер відповідати на мої запитання не захотів, а підсовувати глядачу псевдоекспертів, робити таким чином фальшивий баланс думок я не хочу, — каже Нікітенко. — Можливо, з точки зору підручника з журналістських стандартів, мій матеріал не до кінця збалансований, однак він пройшов серйозний фактчекінг і має вискоку суспільну вагу. Одне з основних наших звинувачень — борг перед казахською фірмою. Мангер вважає, що не обманював казахів, адже зараз не володіє правами на ТОВ «Кредо Інвест». Але у своїй декларації в березні він вказав, що був кінцевим бенефіціаром цієї фірми. І значить, незважаючи на ліквідацію юрособи, саме він повинен громадянам іншої країни майже 2 мільйони доларів США. Заперечувати зв’язки із сепаратистом Журавком, якого розшукує СБУ, — теж смішно з боку Мангера. Це відкрита офіційна інформація. В період депутатства Журавка Мангер був його помічником».

На думку Нікітенка, судова тяганина триватиме довго. А от на заяву про забезпечення позову забороною трансляції відео автор програми збирається подавати апеляцію.

Юрист Владислава Мангера — Андрій Мурашкін — в коментарі «Дню» зазначив, що не вважає проявом цензури заяву про забезпечення позову у вигляді заборони поширення відео. «Я не вважаю проявом цензури захист особою своїх прав у суді. В даному випадку мова не йде про прояв посадових повноважень чи адміністративних ресурсів. Мова йде про захист прав особи, — коментує Андрій Мурашкін. — Особа, якій достовірно стало відомо про існування ухвали про забезпечення позову і яка не виконуватиме це рішення суду, може бути притягнута до кримінальної відповідальності за невиконання. Звичайно, якщо Апеляційний суд не скасує цю ухвалу. У разі, якщо особи, яким відомо про ухвалу, поширюватимуть це відео, сторона позивача залучатиме їх у співвідповідачі під час розгляду цієї справи».

Щодо відмови Владислава Мангера відповідати на запитання Сергія Нікітенка про борги казахській фірмі Андрій Мурашкін зазначив: «Наскільки я знаю, Владиславу Миколайовичу нічого не відомо про борги казахським фірмам. Ні він особисто, ні те підприємство, членом якого він був, жодних договорів не укладало».