«Або всі працюють, або всі на локдауні». У Херсоні мітингували підприємці

3 года назад 0

Карантин має бути однаковим для всіх, — з такою вимогою 19 березня зібралися на всеукраїнську акцію представники руху SaveФОП біля будівлі Херсонської облдержадміністрації. 

Під час можливого локдауну або працюють і ринки, і дрібні магазини та великі мережі, або на карантині усі, — пояснила Суспільному організаторка акції,  голова Херсонського осередку руху "SaveФОП" Тетяна Басанько.

"Сьогодні вся Україна вийшла о пів на 9 ранку на такі самі мирні пікети. Ми передали звернення до губернаторів і попросили, щоб вони зв’язалися з Офісом президента і донесли нашу вимогу про зустріч. На сьогодні президент нас не помічає і тільки дає обіцянки про зустріч" , — розповіла Тетяна.
Сергій Котун — підприємець першої групи. Щоб відновити бізнес після локдауну, потрібно не менше 3 місяців. Зараз має купу кредитів і боргів, — розказав чоловік. Люди зібралися якось стихійно на акцію.

" Уже 4 області закрито на червону зону. Ми так всі розуміємо, що невдовзі і Херсон. Третій локдаун багато хто не переживе. Багато хто закрився після першого, після другого покупна спроможність громадян дуже впала. Ці локдауни вибивають і покупців, і продавців з колії ", — говорить Сергій Котун.Учасники акції наголошують, що хочуть працювати.

"У мене двоє найманих працівників. Мені треба їм чимось платити зарплату" , — говорить учасниця акції Світлана.
Олена Булюк працює продавчинею.

"Нам потрібно на щось жити. Нас не влаштовує, що нас хочуть закрити: Дніпровський, Центральний ринки нашого міста. Ми виступаємо за те, щоб нам дали працювати. По-друге, ми виступаємо проти касових апаратів. Нереально працювати з касовими апаратами у такому маленькому бізнесі, як на ринках. У нас немає первинних документів, які від нас вимагають ", — розповідає Олена.
Одна з учасниць акції, підприємиця другої групи вважає, що Херсон скоро закриють на локдаун. Чула це по телевізору і чула з інших джерел, які називати відмовилась.

"Два роки тому була смертність по країні 850 тисяч і пандемій ніхто не об’являв. За 20-ий рік померло 650 тисяч. З них більше 400 тисяч — це системи кроообігу. На локдаун у Миколаєві планують з понеділка. Нам так само погрожують" , — каже підприємиця.
На разі у Херсоні обмежень щодо роботи підприємців немає. Захворюваність на Херсонщині збільшилась на 60 відсотків. Половина хворих госпіталізована, — розказав голова облдержадміністрації, який вийшов до людей. Попросив дотримуватись карантинних норм.

" Люди розуміють, що може вводитись повторний локдаун і люди потребують роз’яснень. Хочуть, щоб почула влада і не було вибірковості щодо роботи підприємств. Для економіки краще розробити такий механізм, щоб працювали з якимось обмеженнями або санітарними нормами, які мінімізують ризики захворювання ", — прокоментував Сергій Козир.
Акція протесту тривала півтори години. За правопорядком стежили поліціянти.

"Люди поводились під час акції добре, дотримувались соціальної дистанції, публічної безпеки та порядку. У заході взяло участь приблизно 80 людей",  -повідомив начальник поліції діалогу Павло Кравець.

Суспільне Херсон