Брехливими та небезпечними бувають термометри на Херсонщині

4 года назад 0

У розпал коронавірусної епідемії на Херсонщині зріс попит на медичні термометри – причому не тільки безконтактні, а й звичайні, для сімейних потреб. Звісно, споживачі прагнуть вибирати з-поміж таких виробів найбезпечніші. Ртутні ж термометри такими не вважають, оскільки малюки під час спроби виміряти їм температуру можуть відкусити в них «носика» з токсичним металом, і отруїтися. Та як виявляється, з грамотним вибором чогось іншого не дуже-то й складається.
Світова промисловість нині випускає термометри трьох основних різновидів – ртутні, спиртові та безконтактні. Однак спиртові в аптеках Херсона та області чомусь практично відсутні: кажуть, вони не користуються популярністю, тому їх не замовляють. Ртутні термометри представлені продукцією трьох фірм, і коштують від 28 до 33 гривень. Але всі ці фірми – китайські, тож якість їх виробів люксовою вважати не можна.
Альтернатива – безконтактний термометр. Проте різниця в ціні між ними, як між Еверестом та придорожнім горбком. Найдешевші безконтактні термометри коштують від 600 гривень, найдорожчі – понад дві тисячі! І треба брати до уваги, що дешеві «дистанційними» дуже часто брешуть, показуючи температуру на градус-півтора меншу чи більшу від справжньої.
Тож вибір насправді між дешевим приладом, що видає об’єктивні показники, але не є повністю безпечним. Та безпечним, однак значно дорожчим і «брехливішим». Ідеального рішення, як ви розумієте, немає, але є критерій, який не підведе. Начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Херсонські області Владислав Данько радить: вибираючи в аптеці термометр, не пошкодуйте часу, аби перевірити, чи сертифікована ця продукція. І залежно від наявності або відсутності сертифікату вирішуйте, чи варто викладати за неї свої кревні.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день