Чи вистачає кисню в опорних лікарнях Херсона

4 года назад 0

59 нових лабораторно підтверджених випадків коронавірусу за останню добу у Херсоні, ще 46 по області. Це дані від лабораторного центру МОЗ. Як сьогодні працюють опорні лікарні, що приймають хворих на COVID, з'ясовувало Суспільне.
Обласна інфекційна лікарня визначена як госпітальна база для лікування хворих на Ковід, розказує її головний лікар Володимир Мітковський .
"Лікарня потужністю 141 ліжко-місце, зокрема 10 реанімаційних, на сьогодні заповнена на половину – 65 хворих. 43 людини на кисневій підтримці, 7 людей у реанімації, решта – у інших відділеннях. Наразі кисню вистачає для забезпечення пацієнтів. Проблема у іншому — потреба кисню в Україні зростає і найближчим часом може так статися, що його буде не вистачати, якщо не введуть додаткові виробничі потужності в країні".
Міська лікарня імені Тропіних. Тут приймають пацієнтів із підозрою на COVID-19 та гострими пневмоніями. Наразі у закладі більше 130 хворих на гостру пневмонію, 70 з них — із підтвердженим діагнозом коронавіравірус. Через пандемію тут довелося переформатувати відділення. У гінекологічному наразі лікують пацієнтів із COVID, які перебувають у важкому стані, говорить медичний директор лікарні Андрій Фруль.
"Тут сконцентровані найважчі пацієнти, у яких є прояви дихальної недостатності внаслідок пневмонії. Тут пацієнти, які на ШВЛ і пацієнти із вираженою дихальною недостатністю: 6 пацієнтів на ШВЛ і 12 пацієнтів — вкрай тяжких, які можуть бути переведені на інвазивні методи терапії".
Під час пандемії потреба у кисні збільшилася у рази, каже генеральний директор лікарні ім. А. і О. Тропіних Леонід Ремига . Лише цієї доби у лікарні використали 600 кг кисню.
"Із цих циліндрів подається кисень на магістральні канали. Є спеціальні редуктори, де регулюється тиск і він подається в основний корпус для того, щоб підключити до апаратів ШВЛ тих хворих, яким це потрібно для лікування. Дана система забезпечувала десь 100 кг на один робочий день, у зв’язку з тим, що сьогодні лікуємо ми пневмонії і ковідних хворих, ця потреба збільшується майже у 6-7 разів".
Киснева станція у лікарні працює цілодобово. Саме звідси кисень подається до відділень. Привозять його у спеціальних кріоциліндрах у рідкому стані, розказує слюсар Валерій Малета . Про всяк випадок тут тримають і заповнені кисневі балони.
"Рідкий кисень заправляється у ці циліндри. Тут є такий поплавок, який показує рівень заправки балону. Потім ми підключаємо шланги, активуємо за допомоги активатора і рідкий кисень проходить трубками і перетворюється на газ. Ми відкриваємо і кисень подається системою далі".
На сьогоднішній день, каже Леонід Ремига, ситуація із киснем в області стабільна, але через збільшення кількості хворих може виникнути проблема його нестачі. Тому, за словами лікаря, заклад закуповує концентратори, які самі виробляють кисень.
"Кисневий концентратор, він дуже нам допомагає забезпечувати киснем пацієнтів. Він працює за принципом розділення повітря на кисень і азот, таким чином цей прилад, якщо не враховувати його вартість, безкоштовно постачає нам кисень. Він працює у безперервному циклі. Один такий прилад забезпечує 5 хворих", — розповідає медичний директор лікарні ім.. А. і О. Тропіних Андрій Фруль.
Для боротьби із COVID, держава направила у регіони субвенцію. Для Херсонщини це більше 10 мільйонів, розказав директор обласного департаменту здоров’я Віктор Короленко.
"На нашу область виділено 10 мільйонів 541 тисячу гривень для подачі кисню у заклади охорони здоров’я, які визначені постановою міністра охорони здоров’я. Таких закладів у нас 10. Кошти діляться на 2 частини. Перша частина – 5 мільйонів – на закупівлю кисневих концентраторів, кріоциліндрів, розводки ліній, якими подається кисень; оплату послуг, робіт тощо. Друга частина – це, власне, на закупівлю самого кисню".