Чому Херсон не справляється зі зливами?

4 года назад 0

Після сильних дощів Херсон перетворюється на Венецію. Машини перетворюються в човни, пішоходи по кісточки, а іноді і по коліна опиняються у воді.
Цього року у вересні Херсон так само накрили зливи. І традиційна історія знову повторилася.
«Дощі не винні в тому, що місто пливе. В нас йшли цілком стандартні для цієї пори року зливи. Це не були якісь аномальні опади. Тому херсонці цілком справедливо критикують міського голову та житлово-комунальне господарство», — зазначає кандидат у мери міста Михайло Опанащенко.
На його думку, основна проблема в тому, що системою водовідведення з доріг ніколи не займалися.
«Перша причина того, що під час злив місто стоїть у воді — це засмічення решіток зливових каналізацій. Сміття та листя забиває спочатку решітки, а потім потрапляє в труби. Тому наразі занедбана вся система каналізації. В деяких місцях їх просто заасфальтували. Вода біжить по дорогах, а так як в деяких місцях є просадки асфальту, внаслідок цього там утворюються цілі озера. Це загрожує не тільки тим, що в зливу машини стоять у воді. Це також руйнує наші дороги. Адже асфальт пропускає воду. І в тих місцях, де стоять калюжі, просідає земля і руйнується дорожнє покриття. Саме тому після осінньо-зимового періоду ми бачимо, як асфальт просто сходить з доріг», — підкреслює Михайло.
За словами кандидата на посаду міського голови, його команда вже має розуміння, як проблему вирішити.
Система водовідведення буває двох типів. Один із них — поверхневий, коли вода стікає по повздовжному нахилу в зливоприймальник. Це можна робити на невеликих ділянках доріг. На тих ділянках, які знаходяться у впадинах, нахилах тощо, необхідно обов’язково будувати зливоприймальники.
Окрім того, під час ремонту доріг потрібно обов’язково враховувати поздовжний профіль дороги і розміщення водостоків. Адже з часом асфальт просідає.
По-друге, немає системної перевірки зливових решіток. В нас не прибирається прибордюрна територія. Гілки, листя та інше сміття потравляють в зливову систему.
«Я впевний, що і вся зливова каналізація, а не лише решітки, забиті сміттям, яке ніхто ніколи не чистив», — зазначає Михайло Опанащенко.
Перше, що треба зробити, за словами кандидата — провести перевірку всіх міських стоків — на ХБК, Острові, Шуменському, Житлоселищі, Таврійському. Після цього потрібно зайнятися очисткою решіток та зливної каналізації в цілому. А далі вже займатись будівництвом нових систем водовідведення.
За словами Опанащенка, місто не має бути заручником погодних умов.
«Восени бувають дощі, взимку — сніг, а влітку — засуха. Це природній стан речей, і не потрібно це показувати херсонцям, як якийсь глобальний катаклізм. Потрібно просто працювати, налагоджувати роботу комунальників, виділяти кошти на ремонт і проводити його вчасно. Тоді місто не ставатиме заручником природи», — підкреслв Михайло.