Доцент херсонського вишу та місцевий фотограф зняли документальний фільм «Kalinindorf»

4 года назад 0

"Kalinindorf" — документальний фільм з такою назвою зняв херсонський історик, доцент Херсонського державного університету Юрій Капарулін разом з друзями та однодумцями. Калініндорф — це історична назва селища Калинівське у Бериславському районі. Раніше тут був центр першого у Радянському Союзі єврейського національного району. 
 
Суспільному Юрій Капарулін розповів, що у фільмі розкривається історія, яка в радянський період, після Другої світової війни, була забута з ідеологічних причин.

" Тому, що вона стосувалася історії євреїв у нас в регіоні. А радянська влада за своєю суттю була антисемітською у післявоєнний період і всі питання єврейської історії замовчувались. Тоді селище Калініндорф було перейменоване на Калінінське, а сьогодні воно носить назву Калинівське."   Юрій розповідає, що є люди, які цю історію, вже після розпаду Радянського Союзу, почали відновлювати. Це місцеві краєзнавці. Один із них — Володимир Заводняний, став головним героєм документального фільму.
 

Працював над фільмом Юрій Капарулін не сам. Його співавтором став колега Олексій Касьянов, який є фотографом та співпрацює із французською організацією, яка займається вивченням місць розстрілів жертв нациського режиму у Східній Європі.

" Ми познайомились, розробили план, організували зйомки. Все робили разом. Допомагали наші друзі. Зокрема, Олександр Неміровський долучився до експедиції, яку ми організували" , — розповідає Юрій Капарулін.
 

 Ідея фільму виникла у ході професійної діяльності, говорить Юрій . Він як історик займається вивченням єврейських аграрних поселень на півдні України. Творча експедиція і самі зйомки тривали кілька днів. Знімали все власним коштом.

" Організували логістику, закупили продовольство, вирішили де житимемо. Взагалі, були такі цікаві історії, як наприклад у Снігурівці. Ми приїхали туди, щоб переночувати перед наступним днем зйомки, а господар, коли дізнався, що ми займаємось такою благородною справою, сказав, що ми можемо жити безкоштовно. Таку неочікувану підтримку ми отримали".
 
 
 
Документальний фільм показали у Херсоні та Дніпрі. У планах – географію показів розширювати.

"Сподіваємось, що вдасться  організувати ще кілька показів. Щоправда ситуація із коронавірусом ускладнюється і це ускладнює нам роботу, але ідея така є — показати фільм у якомога більше регіонах. Тому що, він зачіпає таку складну тему, як історія  Голокосту".
 
 
Зі своєю стрічкою автори подали заявки на участь у кількох міжнародних фестивалях. А в подальших творчих планах Юрія Капаруліна проєкти, присвячені історії Херсона, зокрема херсонського ГЕТТО.

UA:Херсон