Допомогли з бюджету «депутатським» закладам освіти

3 года назад 0

Для херсонців не є секретом, що освітня галузь у місті постійно перебуває в стані відчутного браку коштів. Це насамперед можуть підтвердити батьки, переважна більшість із яких продовжують сплачувати гроші у всілякі фонди в школах і садках. На минулій сесії міської ради, 11 серпня, депутати зокрема поставили перед собою запитання: а чи рівномірно та по совісті ми навчальні заклади фінансуємо?

Яблуком розбрату стала херсонська школа № 53 під час розгляду питання про внесення змін до бюджету-2021. Цій школі пропонували виділити з бюджету 480 тис. грн. Ці кошти навчальному закладу потрібні для капремонту огорожі та подвір’я. Проте, на думку деяких депутатів, у Херсоні є школи, які потерпають від значно серйозніших проблем, ніж відсутність паркану. Щодо цього Юрій Рожков заявив: « Сьогодні в школах є багато нагальних питань. Є більш насущні проблеми: десь вікна випадають, тому що вони дерев’яні, десь котли до опалювального сезону не готові… До нас звертаються багато шкіл і садочків, тому що попереду опалювальний сезон, але деякі навчальні заклади не готові до зими на 60% ».

На сесії слушно зауважили, що міськрада не має об’єктивних критеріїв відбору навчальних закладів, які отримують гроші з бюджету. Зокрема через брак коштів у міській казні рівномірно підтримувати школи та садки не виходить. І в зв’язку з цим у херсонців виникає запитання, чому саме ці школа чи садок отримують гроші, а інші заклади бюджетних гривень не бачать роками.

Намір виділити 480 тисяч школі № 53 пояснив інший депутат – Андрій Дмитрієв : « Що стосується 53-ї школи. Ми свого часу побудували там спортивний майданчик зі штучним покриттям. Сьогодні там немає огорожі зовсім, унаслідок чого там, на майданчику, постійно відбуваються “заходи” не зовсім спортивного характеру. Цей майданчик занепадає. Якщо сьогодні ми там не встановимо огорожу, то завтра нам потрібно буде замінювати штучне покриття, яке раніше встановили ». В результаті депутати все ж проголосували за фінансування для школи № 53.

Також виділили допомогу ще декільком навчальним закладам Херсона. По 1,8 млн грн. отримали херсонські гімназії №№ 3 та 1 – на будівництво спортивних майданчиків на їх територіях. Херсонському державному аграрно-економічному університету на капремонт будівлі головного навчального корпусу та на благоустрій території дадуть 1,5 млн гривень.

Можливо, це тільки збіг, але керівники всіх вищезгаданих закладів освіти – депутати Херсонської міськради. Це керівники: школи № 53 – Олександр Демчук, гімназії № 1 – Наталія Устинова, гімназії №3 – Олексій Петров, ректором ХДАЕУ є Юрій Кирилов – також депутат. 

Дарина ЛАПІНА, Гривна