Двоє заступників міського голови Каховки працюють на “пташиних правах”

3 года назад 0

Призначені на свої посади ще в листопаді посадовці досі суміщають свою службову діяльність з іншими посадами.
Заступник мера і директор школи в одній особі
На “пташиних правах” у міського голови Каховки опинились його перший заступник Руслан Романенко і заступниця Галина Гондарева. Попри те, що їх обох міськрада призначила на ці посади ще 20 листопада 2020 року, досі у них нема ані іменної таблички на кабінетах, ані обов’язкового запису в трудовій.
Джерело: відповідь на інформаційний запитДосі Галина Гондарева суміщає службову діяльність зі своєю старою посадою директорки Каховської школи №4.
А Руслан Романенко продовжує бути власником і співвласником біля 10 приватних підприємств, а також головою громадської організації “Дніпро-Каховка” і місцевої організації партії “Батьківщина”. Хоча подібне сумісництво, у тому числі на громадських засадах, для посадовців такого рівня є прямим порушенням Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”.
Джерело: YouControlБільше того, за інформацією міського голови Каховки Віталія Немерця, обидва його заступники станом на 30 грудня не перебували у трудових відносинах з міськрадою. Відсутні їхні прізвища й у наданому нам переліку затверджених та прийнятих на роботу після 19 листопада посадовців міськради. Всупереч законодавству не нараховували їм і зарплату.
Фрагмент відповіді на інформаційний запитВодночас і Гондарева, і Романенко як офіційно затверджені на посади заступників міського голови на постійній основі на строк повноважень міськради VIII скликання рішенням №11/1 від 20 листопада є повноправними членами виконавчого комітету міськради і приймають участь у його засіданнях.
Джерело: офіційний сайт Каховської міської ради“ Я не знаю, яка у мене зарплата”
За роз’ясненнями ми звернулись до самих посадовців. Вони запевнили, що у трудових відносинах з міськрадою поки не перебувають.
–  Це була моя ініціатива, бо мала справи на своїй попередній роботі. У мене в школі були уроки і мені потрібно було довести журнали. Було логічно завершити там рік і вже потім перейти до міськради. Тому зарплату як заступник міського голови я дійсно не отримувала, хоча обов’язки члену виконкому виконую, – пояснила Галина Гондарева.
За її словами, напередодні новорічних свят вона подала заяву про звільнення з посади директорки школи з 4 січня. Проте станом на 6 січня в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб підтвердження цьому ми не знайшли: вона досі вказана там як керівник навчального закладу.
Джерело: Єдиний державний реєстр юридичних осіб. Скріншот від 6 січня 2021 року–  Зараз я проходжу спецперевірку і ще повинна пройти нострифікацію: процедуру визнання іноземних документів про освіту, адже я маю диплом російського вузу. Але нічого особливого в цьому нема, – додала Галина Гондарева.
Натомість Руслан Романенко спочатку твердо запевнив, що він з 20 листопада  “повноцінно працює першим заступником міського голови, але без зарплати” , бо в листопаді та грудні всю її віддавав на благодійність — на лікування хворих дітей. Однак, після уточнюючих питань з’ясувалось, що насправді він досі не працює першим заступником, а зарплату отримує десь в іншому місці.
–  В міськраді вам внесли запис до трудової книжки як першому заступнику? – поцікавились ми у посадовця.
–  Ні. Я зараз проходжу спецперевірку. Думаю, в перших числах [січня] вона завершиться. Думаю, усе там буде нормально, – відповів він.
–  Скільки саме ви віддали на благодійну допомогу зароблених грошей? – спробували уточнити ми у нього.
–  Біля 20 тисяч гривень щомісяця. Не можу сказати точно. Я реально не знаю, яка у мене зарплата, – сказав Руслан Романенко.
–  Цю зарплату ви отримали в міськраді чи ні?
–  Ні, – заперечив чиновник, остаточно заплутавшись у власних відповідях.
Чиновники без відповідальності
Насправді, відповідно до законодавства і Гондарева, і Романенко з 20 листопада, дійсно, є посадовцями Каховської міськради. Згідно ст 10 ЗУ “Про службу в органах місцевого самоврядування” прийняте цього дня міською радою рішення №11/1 є автоматичною підставою для початку їх трудових відносин з роботодавцем та початку визначених законом повноважень. Саме це рішення повинні зазначити в трудових книжках обох посадовців.
–  Підстав для видання якогось іншого документу, наприклад, розпорядження міського голови з призначення своїх заступників, у цьому випадку немає, – підтверджує експерт з питань трудового права Іван Мирний.
Як того вимагає закон, і Гондарева, і Романенко у визначений строк подали згоду на проведення спецперевірки.
Джерело: відповіді на інформаційний запитПроте чекати її завершення, щоб починати працювати у них нема жодної потреби. Натомість одразу після набуття повноважень 20 листопада на них уже поширюються всі вимоги та обмеження, встановлені Законами “Про запобігання корупції” і “Про місцеве самоврядування в Україні”.
Явне ж небажання виконувати рішення міськради може бути розцінено як порушення законодавства про службу в органах місцевого самоврядування, за що обидва заступники цілком можуть бути притягнуті до цивільної, адміністративної та кримінальної відповідальності. Також міський голова за це вправі ініціювати їхнє звільнення.
на першому брифінгу новообраного міського голови Каховки були представлені члени його командиВиникає логічне питання: навіщо Віталій Немерець пропонував новообраним депутатам 20 листопада поспіхом затверджувати Гондареву і Романенка з грубим порушенням регламенту Каховської міськради і Закону “Про доступ до публічної інформації”, який передбачає обов’язкове оприлюднення відповідних проєктів рішень не пізніше як за 10 робочих днів до моменту їх ухвалення (чого тоді так і не зробили)? Тим більше, що обидва посадовці досі особливо не поспішають розставатися зі своїми попередніми місцями роботи та виконувати рішення народних обранців? І куди дивляться співробітники міськради, які всупереч законодавству не вносять записи до трудових книжок заступників мера і не нараховують їм зарплату? Ці питання залишаються без відповідей.

Зрештою, не почавши повноправних трудових відносин із міськрадою, обидва ці посадовці навряд чи можуть вважатися повноцінними заступниками міського голови. А значить, у разі чого, можуть не нести жодної відповідальності за свої дії у “білому домі” або під час голосування на засіданнях виконавчого комітету.
Олег Батурін
Новий день Полина Светлова