Херсонщина – міні-музей народів Європи нової доби

7 лет назад 0

Херсонський краєзнавець Олександр Шумей вважає за доцільне відкрити у ХДУ історічний факультет для вивчення херсонського села. 

На прикладі села Зміївка аматор у своєму «Фейсбуці» стверджує, що майже кожне село на Херсонщині може стати об’єктом наукового дослідження на європейському рівні.

Так, це наша Зміївка в першій третині ХХ століття. Тоді вона була поселенням Старошведське та досі залишається Gammalsvenskby для тисяч вихідців по всьому світу. Це лише частина фото, які друкувались в шведській періодиці, бо село з Херсонщини стало на півтора десятиліття, в 20-30-ті роки, темою національного дискурсу в цій скандинавській країні…

Ну, ви зрозуміли, я веду до створення історичного факультету в Херсонський державний університет. Не будую особливих ілюзій, що "юристи-шахісти" перейматимуться. З точки зору тяглості історичного процесу, вже завтра нові вибори ректора і повторна спроба балотування у нардепи. Знову нові-старі завірення у необхідності відкриття факультету.

А Херсонщина унікальна, міні-музей народів Європи нової доби, тут би фундаментальні дослідження проводити.

Поки думаєте, я запитаю про те, як облаштувалася єдина в області археологічна експедиція студентів-істориків в селищі Дніпровському? Ніби, всі дотичні…

 

                                                                                           Фото Олександр Шумей