Херсонські маршрутники на Великдень “відпочивали”

7 лет назад 0

Напередодні Великодня на Офіційному сайті Херсонської міської ради з’явилось повідомлення про те, що 16 квітня – на Великдень – міські автобуси розпочнуть свою роботу з 5.30. Дивно, як для міста, де попередні два роки організація перевезень у Великодню ніч здійснювалась з 4.00 ранку (2016) та з 3.00 ранку (2015). Із кожним роком – все пізніше…



Чим далі від обіцянок, тим менше їх виконують

Схоже, саме таким девізом озброїлись херсонські перевізники та відповідальне за контроль їхньої роботи Управління транспортної, дорожньої інфраструктури і зв’язку в Херсоні. Важко в усьому звинувачувати одного лише мера – він фізично за всім не встигне спостерігати, а от його підлеглі несуть якщо не адміністративну, то принаймні моральну відповідальність за те, що в ніч проти Великодня, коли дуже багато херсонців прямували до церков та повертались додому, перевезення не були здійснені гідним чином. Шкода, але чим далі від передвиборчих обіцянок, зокрема міського голови та певних депутатів, тим менше їхні автори згадують про те, що обіцяне непогано було б і виконувати…

Великодня ніч

Далі – в режимі репортажу. Я прямувала з 22.05 до 22.45 з центру Херсона (вул. Грецька) до мікрорайону Острів (вул. Патона, Храм Покрова Пресвятої Богородиці). За цей час я побачила лише дві маршрутки, які прямували одним напрямком зі мною, та дві – у зворотньому напрямку. Все! Більше – жодної маршрутки. І це час, коли люди ідуть на Всенічне Богослужіння та й взагалі: начебто у цей час маршрутки іще ходять в Херсоні.

На шляху до храму я помітила лише один позитивний результат роботи міських служб у цілому: це освітлені вулиці. Причому я заглядала навіть на нецентральні вулички та провулки – там також було освітлено. Приємно і чудово! Більш того, ліхтарі не просто світять, а дійсно освітлюють. Спробуйте пройтись вулицею Суворова у темний час – і Ви зрозумієте, про що я.

Коли завершилась служба і панотці освітили великодні дари, храмом прокотилось “а коли маршрутки починають їздити?” Люди були дуже здивовані, коли дізнались, що з 5.30. Минулими роками це було набагато раніше: з 3.00 у 2015-му та з 4.00 у 2016-му. Аби не бути пустослівною, наводжу скріншоти новин з Офіційного сайту Херсонської міської ради. Красномовно – що й казати.

Розклад 2015 року.

Транспорт Пасха 2015

Розклад 2016 року.

Транспорт Пасха 2016

І в порівняння – розклад 2017 року.

Транспорт Пасха 2017

Звісно, перевізники можуть виправдовуватись, причому щонайменше двома аргументами: перший – “це розпорядження міського голови, ми просто виконуємо”; другий – “а ви ж самі проти підвищення тарифу на проїзд – нам важко вийти рано-вранці додатково”. Але і перший, і другий мотиви виправдання – хибні від початку. І ось чому…

Для вирішення проблеми варто хотіти її вирішити

Перевізники в Херсоні – це здебільшого приватні підприємці. Лише одне комунальне підприємство займається перевезеннями автобусним транспортом – КП “ХКТС”. Інші – приватні. Звідси виникає цілком логічне порівняння. Згадайте, що роблять квіткарі напередодні, наприклад, 8 Березня? Або виробники солодощів та сувенірів напередодні Дня закоханих? Правильно: вони збільшують обсяг продукції, яку продають, адже саме напередодні цих свят очікується шалений попит. Отже, задля збільшення прибутку вони збільшують обсяги продаж. За логікою речей, те саме мали прагнути зробити херсонські маршрутники: у Великодню ніч кількість бажаючих доїхати до храмів та поїхати звідти вранці – шалена. Тим паче, цього року співпала Пасха православних і католиків – святкування відбулись в один день. Зважаючи на кількість вірян, які відвідували храми, дійсно дуже багато людей відправились на Всенічну службу та виявили бажання приїхати рано-вранці в період 3.00 – 5.00. Але їхали вони здебільшого або з родичами, або таксі. Тобто херсонські перевізники вирішили відпочити у Великодню ніч і вийти на маршрути всього на півгодини раніше, ніж зазвичай – о 5.30.

Подібна ситуація – черговий показник того, що херсонські перевізники не ставлять мету заробітку. Якщо б така мета була, вони б активно працювали до 23.00 в суботу 15 квітня та з 3.00 – 4.00 зранку 16 квітня. Але їм це було непотрібно, тому попит на свої послуги вони навіть не стали вивчати, а вийшли о 5.30.

Взимку, коли маршрутники Херсона влаштували саботаж, працівники КП “Херсонелектротранс” працювали у посиленому режимі, а згодом очільник підприємства повідомив, що в цей період підприємство отримало в 4 рази більше доходів, ніж зазвичай. Це яскравий приклад того, як можна скористатись ситуацією для отримання цілком законного і логічного прибутку. На Великдень багато вірян відвідували храми із самого ранку. Вихід на маршрути з динамікою 20 – 30 хвилин цілком міг би забезпечити непоганий дохід для перевізників – особливо якщо врахувати, що понеділок – вихідний. Ми ж маємо ситуацію, за якої і люди залишились невдоволеними – вони змушені були іти пішки, викликати таксі або просити знайомих підвезти, і перевізники лишились без заробітку, адже в понеділок після Великодня бажаючих їхати будь-куди дуже мало.

І наостанок…

За тиждень – поминальна субота, коли містяни традиційно поїдуть вшановувати пам’ять спочилих рідних на кладовища. Минулого року міський голова забезпечив оптимальний розклад руху транспорту з 6.00 до 16.00: були змінені маршрути, які рухались майже безперебійно. Чи не вперше за весь час у місті не було проблем дістатись до кладовищ під час поминальних заходів. Хочеться нагадати про це депутатам і міському голові, аби не вийшло чергового транспортного колапсу, як це сталось на Великдень.