Херсонські моряки провели автопробіг-протест

3 года назад 0

"Більше не можемо мовчати" — 9 листопада херсонські моряки провели автопробіг-протест. Колона зупинялась біля офісів Моррічсервісу, капітанії та інших установ.
 
За словами організатора Павла Рудницького, мета акції — привернути увагу до корупції у відомствах, причетних до видачі  морякам документів. Учасники зібрались на набережній парку Слави у Херсоні — більше 30 машин з плакатами. Вони вимагали зупинити корупцію у морській галузі. Як розповів організатор автопробігу Павло Рудницький, президент має вирішити питання з верифікацією у Держреєстрі моряків України, бо зараз підтвердження кваліфікації можливо лише через агентів, які беруть гроші за свої послуги:
 
"Дуже велика корупційна складова при видачі дипломів. Моряк не може самостійно скласти екзамен, він зобов?язаний звертатися до посередників. Посередники працюють напряму з урядовцями. Щоб скласти успішно екзамен – 800$, це по Херсону. В Одесі – 1500$".
 
Учасники проїхалися середмістям. Перша зупинка — Моррічсервіс. Це посередники між моряками та інстанціями, розказує учасник автопробігу Роман. Вони сканують і відправляють документи далі. Роблять все те, що може зробити сам моряк, говорить чоловік. 
 
"У нас немає вибору. У нас залишився один вибір, це боротися за наші права: заробляти гроші і не платити у конверті такі шалені гроші, щоб отримати документи. А ці документи дозволяють прогодувати нашу родину", — розповів Роман.

До учасників вийшли керівники Моррічсервісу. Майже півгодини учасники і представники Моррічсервісу обговорювали проблему. 
 
"Я погоджуюся з тим, що є необхідність навести лад у Морській галузі. 161 1.18 всі питання це не в нашій компетенції. До реєстру іспитів і до інспекції ми не маємо ніякого відношення. Брати участь, впливати ми не можемо, з'ясовувати, що відбувається на іспитах ми не маємо право. Ми лише надаємо місце, де ви можете комфортно скласти іспити. Ми не можемо бути присутніми на іспитах, лише представники інспекції, а ми не є інспекцією", — розповіла керівниця Моррічсервісу Олена Яковлева.
 
Друге місце, де зупинилися учасники – капітанія. Олексій — електромеханік. Зараз виходить на державну кваліфікаційну комісію. Його документи не проходять верифікацію. Розказує, що написав особистого листа Президенту про корупцію у Морській адміністрації. Відповідь, продовжує чоловік, отримав, але не від президента, а від Морської адміністрації. 
 
"За те, що я написав листа в електронний кабінет президенту, у якому я висвітлив усю цю проблему, я ніколи не здам державний кваліфікаційний екзамен. Це сказала мені людина, яка називає себе агентом. Це корупційний прошарок  між мною і державною кваліфікаційною комісією. Це людина, яка заносить кошти, які моряки платять, щоб без проблем скласти іспити", — говорить Олексій.
  
Третя зупинка – інспекція з питань підготовки та дипломування моряків. До учасників ніхто не вийшов і двері не відчинив. Останнє місце, де зупинилися моряки – площа Свободи. Вони 20 хвилин постояли і роз?їхалися. 

UA:Херсон