Херсонські школярі взяли участь у челленджі від Healthy Schools

3 года назад 0

           Позитив, радість, щастя, креативність, творчість, розвиток, успіх, здоров’я – і це ще далеко не все, що намагаємося ми подарувати своїм дітям. А допомагають нам у цьому челленджі від Healthy Schools. Позитивні емоції поліпшують здоров'я і подовжують життя! Це не просто фраза, а факт, який підтверджує навіть МОЗ. А відтак, усіма силами намагаємося ці емоції виробляти й у себе, й в оточуючих. Яким чином? Усе розкажемо! 

            Ми не можемо змусити когось іншого бути щасливим і здоровим, але в наших силах допомогти йому таким стати. Саме для цього й існує ось уже три роки програма Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів. Вона пропагує здоровий спосіб життя й активно залучає до цього величезну кількість дітей та молоді! Нові челленджі захоплюють, викликають бажання творити й діяти, рухатися, сміливо братися за нові завдання й цілитись у вершини. Зараз триває четвертий тиждень яскравого й насиченого Хеппі челенджу. В чому ж його завдання? Звісно, залучити якомога більше дітей і дорослих до активностей, пов’язаних із ментальним здоров’ям. 

            Педагоги й здобувачі освіти комунального закладу «Великолепетиський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів» не можуть стояти осторонь, коли відбувається таке цікаве й масштабне дійство навкруги. Це вже другий челлендж від HealthySchools, до якого ми долучаємося. Попередній присвячувався здоров’ю фізичному. Перебуваючи на дистанційній формі навчання, школярі разом із рідними й друзями, виконували найрізноманітніші спортивні вправи, руханки, танці. Задоволеними були однозначно всі, але ми впевнені, що й здоров’я додалося кожному! І ось знову ми отримали можливість опанувати нові знання, відпочити, розкрити свій творчий потенціал, проявити таланти й креативність, провести час у чудовій компанії друзів, врешті-решт, просто повеселитися. Створити «Модель здорової школи» – наше завдання. А подібні практики дуже цьому сприяють.

            Перший тиждень  челленджу «Школа дружби» змусив усіх учасників освітнього процесу активно й плідно попрацювати. Найперше – діти пройшли вхідне опитування, яке складалося із досить простих, але важливих питань на зразок:

  • Чи знаєш ти, що таке ментальне здоров’я?
  • Яким був твій настрій протягом минулого тижня?

Майже всі пройшли опитування, що стало першим кроком нашої участі в челленджі. 

Також ми пригадали, що таке булінг і як з ним боротися. Питання – актуальне й важливе. Працювали практично зі спеціалістами: психологом і соціальним педагогом. Флешмоб «Калейдоскоп настрою» не залишив байдужим нікого! Кожен день – насичений і активний: години спілкування, виховні заходи, практичні заняття, релаксаційні вправи, інформаційні лекції… Голова йде обертом, але це ще не все. Шкільний челлендж «У колі друзів» і ранкові зустрічі – ось те, що сподобалося всім чи не найбільше! Діти зараз – гіперактивні, тому для них усі ці заходи дуже цікаві й необхідні. 

            Другий тиждень отримав назву «Простір щастя». Кожен розуміє його по-своєму, але так само кожен прагне його досягти. Завдання педагога – допомогти своїм дітям це зробити. Завдання челленджу – допомогти педагогу. Учні початкових класів створили творчий інтерактивний простір «Дерево мрій». У свою чергу, середня й старша ланка – книгу під назвою «Рецепти щастя».

Цікаво, правда? А ще – створювали мотиваційні постери. Мотивація, до речі, це теж питання важливе й складне. Випускники нашого освітнього закладу долучилися до щорічної акції "Посади дерево — збережи довкілля". Це вже стало доброю традицією! Пришкільна територія щороку збагачується зеленими насадженнями. Крім того, була проведена акція «Передбачення на день» та тренінг з учнями 9-го класу «Що таке щастя». Але найцікавішим виявився шкільний челлендж «Happi family». Чому найцікавішим? Бо весело проводити час із сім’єю значно краще, ніж самому. Справи, що об’єднують членів родини, змушують радіти й працювати разом – безцінні.

            Третій тиждень – найбільш творчий і креативний. Назва говорить сама за себе – «Мистецтво емоцій». Головне завдання – застосування «Арт-терапії» — лікування мистецтвом. Що робимо ми? Долучаємося ще активніше, ніж раніше! Хвилинки арт-терапії на уроках – обов’язково. Більше того, ми впевнені, що вони будуть проводитися й по закінченні челленджу. Музичні перерви – це просто вибух емоцій школярів. Їхній радості від співання караоке немає меж – теж перспектива на нову традицію. Тренінги від психолога – вже невід’ємний елемент цього челленджу. А найцікавіше знову на останок – створення загальношкільного арт-проєкту – банера з мотивуючими написами, малюнками, яскравими емоціями, що передають настрій, внутрішній світ дітей та індивідуальну особистість кожного з них. Кожен клас разом зі своїм керівником взяв участь у створенні цього банеру. Як результат – нереальний колективний витвір мистецтва – неповторний і унікальний.

            І нарешті – завершальний четвертий тиждень челленджу! Він має на меті – об’єднати, здружити. Кого ж з ким? Батьків із дітьми, а школярів із педагогами. На нашу думку, це надзвичайно актуально й необхідно, адже від колективної співпраці, емоційного фону залежить загальний успіх. Отже, що цікавого приготували для нас організатори челленджу? По-перше, створення проєкту або проведення активності в колі сім’ї. Ми обрали – створення родинного дерева. Це чудова можливість провести час усій родині разом, поспілкуватися, ну й створити гарний декор для своєї оселі. По-друге, проведення педагогами цікавих виховних заходів у формі ігор, тренінгів, аби ще більше зблизитися зі своїми учнями й подружитися з ними. А по-третє, проведення благодійних і волонтерських заходів з метою допомогти односельцям. Діло – благородне й добре! Підтримуємо повністю й активно включаємося в роботу ще з більшим натхненням і задоволення, ніж до цього.

            Світ не стоїть на місці – це всім відома істина. А разом з ним рухаємося й ми! Тільки вперед, до нових вершин і здобутків. Якщо хоч одна дитина завдяки нашій роботі стане щасливішою – це найцінніша перемога!

Комітет преси та інформації Учнівської ради «ТЕМП»