Хто навмисно руйнує водогосподарський комплекс Херсонщини?

4 года назад 0

Нещодавно працівники Горностаївського міжрайонного управління водного господарства (як і їхні колеги Бериславського та Чаплинського МУВГ), отримали наказ Держводагентства «Про реорганізацію», згідно з яким управління припиняє свою діяльність шляхом приєднання до Каховського МУВГ. Зрошенці наголошують, що це, на їхню думку, навмисне руйнування водогосподарського комплексу регіону. До того ж, реорганізація призведе до скорочення працівників. Соціальна та громадська напруга зростає, працівники управління у відчаї й налаштовані на рішучі дії.
Мабуть нікому не треба пояснювати, що зрошення для Херсонщини – то вагома ланка сільськогосподарського виробництва. Останнім часом, яка б влада не приходила, всі говорили про необхідність розвитку зрошення в південних таврійських степах. І ось, як грім з ясного неба: «Ліквідувати Горностаївське МУВГ…»
Щоб зрозуміти важливість цієї структури, треба володіти інформацією.
Горностаївське управління зрошуваних систем свою діяльність розпочало з 3 січня 1990 року. Наразі воно вже діє як міжрайонне управління водного господарства і забезпечує зрошення понад 26 тисяч гектарів земель на території Горностаївського, Великолепетиського та Верхньорогачицького районів Херсонської області. З них у Горностаївському районі – 16 721 гектар.
Лише за 2018 році на зрошувальні землі аграріїв управління подало рекордну кількість води – до 108 млн куб. м. За 30 років діяльності управління не лише достойно вистояло усі кризи і стало одним із найкращих на Херсонщині – не один рік поспіль тримали першість в області.
На Горностаївщині дуже мало підприємств, які можуть надати робочі місця мешканцям району. А через різні реформи щороку можливості знайти робоче місце в районі стає все менше. Горностаївське МУВГ – вагома організація, яка забезпечує 244 стабільні робочі місця. Як показує практика, за формулюванням «реорганізація», неминуче відбувається скорочення штатних працівників – отже будуть скорочення. Зазвичай з цього починався занепад усіх відомих та економічно ефективних організацій району.
Працівники Горностаївського МУВГ б’ють на сполох – не хочуть бути викинутими на вулицю через незрозуміле і незаконне скорочення. Сьогодні їх цікавить: як довго досліджували та аналізували наслідки таких «реформ»; скільки спеціалістів викинуть на вулицю; як це вплине на поливний сезон, що в самому розпалі?
– Наказ про реорганізацію викликав негативну реакцію та соціальну напругу з-посеред працівників нашого управління, – коментує голова первинної профспілкової організації Горностаївського МУВГ Володимир Ліляк . – Нам не зрозуміла позиція керівництва Держводагентства, незрозуміло який «економічний ефект» може бути від такої «реформи». Навпаки, ми знаємо, що багато буде скорочено працівників. Профспілка має захистити права людей. Ми написали колективне звернення до Херсонської обласної профспілки працівників агропромислового комплексу з вимогою вивчити доцільність проведення реорганізації та надати відповідне обґрунтування, а також забезпечити дотримання інтересів працівників Горностаївського управління. Звернулися і до прем’єр-міністра, голови Асоціації фермерів, до в. о. голови Держводагенства та народного депутата Ігоря Колихаєва – просимо нас захистити.
Сільгоспвиробники також стривожені – вони ставлять питання: це і є розвиток зрошення на Херсонщині? На думку аграріїв, неприпустимо проводити реорганізацію у розпал поливного сезону – це може дати збій у роботі зрошувальних систем та принести збитки водокористувачам.
– У аграріїв теж викликає тривогу ліквідація Горностаївського міжрайонного управління та приєднання його до Каховського, – коментує ситуацію директор ТОВ «ТД «Горностаївський райагрохім» Юрій Васильєв . – Це одне з найкращих управлінь в області і ми задоволені їхньою роботою. Зрозуміло, якщо задумали об’єднати кілька управлінь і створити, на думку Держводагентства, одне потужне – вони від цього не відступляться. Але ж повинні були підійти до цього диференційовано: проаналізувати, як це вплине на сам процес зрошення, як забезпечують роботу управління та чи доцільно їх ліквідовувати. На мій погляд, це може вплинути на оперативність реагування та роботу системи, насамперед своєчасність підготовки обладнання та подачі води на поля, виконання термінових ремонтних робіт у сезон поливу. Херсонщина – зона ризикованого землеробства і нам, аграріям, без зрошення не обійтися. Саме в розпалі поливна кампанія, договори всі заключили, а декому захотілося реорганізації.
Два місяці тому на Херсонщині уже реорганізували чотири управління водного господарства: Олешківське, Каланчацьке, Скадовське та Приморське. Та зрошенці говорять, що це дало негативні наслідки: звільнено багато спеціалістів та робітників водної галузі, з-поміж них і фахівців робітничих професій – це машиністи насосних станцій, трактористи, водії, електрогазозварювальники, екскаваторники та інші. Працівники недоотримують зарплату в повному обсязі, збільшився понаднормовий час. З цього приводу з’явилося багато публікацій у соціальній мережі. Подаємо одну з них.
«Григорій Украінець. 15 травня #орошение #БУВР #Андриенко #Олешковское #Скадовское #Голопристанское #Каланчацкое #Гусев – Зрозуміло, повсюди розповідають, що це політика держави. Цікаво, а керівництво держави в курсі, що, прикриваючись його рішеннями, на вулицю викинули 1 500 чоловік, а управління системою передали в руки пана Андрієнка – головного начальника водних ресурсів області. Саме з ним торік вели боротьбу аграрії за невиправдане підвищення цін на зрошувальну воду. Саме він виводив колективи на мітинги, обіцяючи людям високі зарплати. І що? Вирішили проблему? Судячи з декларації Андрієнка, у нього все в порядку… Жаль, що київські начальники дозволяють таким горе-керівникам управляти такою махіною. Чи це їм вигідно? А що з цього приводу думає губернатор? Пане Гусєв, «за державу не обидно»? Що залишиться після вас?»
І аграрії, і працівники водного господарства запитують: як можна вірити владі, коли вони говорять, що саме Херсонщина стане лідером у розвитку зрошення, і тут же руйнують налагоджену систему водного господарства?
Схоже, в Держводагентстві не хочуть чути думки працівників своєї галузі. Коли з’явилися в соцмережі негативні відгуки про «реорганізацію», вони зобов’язали міжрайонні управління до 12 червня ліквідувати вебсайти та сторінки у Фейсбуці, які 2 роки тому самі ж зобов’язували відкрити. До того ж, видаляють на своїй сторінці коментарі, що не до вподоби. І розхвалюють, що реорганізація відбувається «не заради процесу – а на результат». Виходить, намагаються затулити рота працівникам та обмежити доступ до правдивої інформації про те, що відбувається в галузі.
…Працівники Горностаївського міжрайонного управління водного господарства подали звернення до Голови Держводагентства з проханням скасувати наказ про реорганізацію Горностаївського МУВГ. А начальник Горностаївського міжрайонного управління водного господарства Володимир Водяний звернувся до Херсонського окружного адміністративного суду.
Як стало відомо, 12 червня суд ухвалив рішення про ЗУПИНЕННЯ дії наказу Державного агентства водних ресурсів України «Про реорганізацію Горностаївського МУВГ».
Працівники управління наразі чекають реакції від свого керівництва та прем’єр-міністра, а також підтримки народного депутата Ігоря Колихаєва, до яких звернулися за захистом своїх прав.
Любов РУДЯ Сільські Новини