Як вберегти дитину від інфекцій в дитячому садку

5 лет назад 0

Коли дитина йде в садок, вона, природно, починає хворіти. Як її вберегти?

Вітряна віспа
Надзвичайно заразне захворювання. Підхопити вітрянку можна навіть без прямого контакту — просто посидіти з хворим в сусідніх кімнатах.

Прояви:  слабкість, головний біль, втрата апетиту, підвищення температури, нежить і біль у горлі. Але головна ознака — невеликі червоні цятки, які години через дві після появи перетворюються в пухирці, наповнені прозорою рідиною. Вже наступного дня пухирець зморщується; пізніше на його місці утворюється скориночка, яка потім відпаде. Слідів вітряна віспа зазвичай не залишає.

Лікарі справедливо вважають, що краще перехворіти вітрянкою в дитячому віці, ніж будучи дорослим — після 12 років це захворювання протікає досить важко.

Що робити:  головне — не давайте малюкові розчісувати бульбашки інакше занесе інфекцію і будуть ускладнення! Зараз існують спеціальні мазі, які прекрасно знімають свербіж саме при вітрянці. І не знижуйте високу температуру аспірином — ці ліки несумісні з вітряною віспою; разом вони можуть дати ускладнення з боку печінки.

Щеплення:  необов'язкове, хоча вакцини розроблені.

Кір

Ним, як і вітрянкою, дуже легко заразитися: вірус дуже живучий і летючий. До введення щеплень на кір хворів майже кожен.

Прояви:  висока температура, кашель, нежить, головний біль, кон'юнктивіт — вірус кору любить слизові оболонки очей і повік. Через два-три дні (рідше — через п'ять днів) з'являється яскраво-рожевий висип із зернятком сочевиці; пізніше цятки, зливаючись один з одним, утворюють плями. Обсипання починається з голови, за пару днів спускається до ніг.

Що робити:  дотримуватися в будинку максимальної чистоти — кір б'є по імунітету, дитина може підхопити ще одну інфекцію. Давати вітаміни А і С — в цей час їх рівень в організмі різко знижується.

Щеплення:  на рік і в шість років.

Краснуха

Як і кір, характеризується висипом — але сип блідо-рожева і дрібніша; цятки рідко зливаються між собою. Висип починається з обличчя і поширюється по всьому тілу за кілька годин; тримається три дні. Температура зазвичай невелика. Вірус краснухи вражає лімфатичні вузли, і вони збільшуються. Протікає зазвичай легко.

Що робити:  лікування симптоматичне; з вірусом організм легко справляється сам. Але дуже важливо пам'ятати, що краснуха вкрай небезпечна для плода. Так що, якщо ви чекаєте дитину, а ваш малюк приніс з дитсадка краснуху, негайно повідомте про це своєму лікареві.

Щеплення:  на рік і в шість років.

Епідемічний паротит

Він же свинка. Називається так тому, що хвороба вражає привушні і підщелепні слинні залози, які в результаті опухають; ця припухлість і є перша ознака хвороби. Решта залоз організму вірус теж вражає.

Що робити:  пропонувати хворому їжу, яку легко жувати: уражені слинні залози — це біль при жувальних рухах.

Щеплення:  на рік і в шість років.

Скарлатина

Це інфекція бактеріальна; її викликає різновид стрептокока. Заразитися можна і повітряно-крапельним шляхом, і через іграшки чи одяг. Початок гострий — сильно болить горло, підскакує температура; через кілька годин з'являється висип. Перші цятки зазвичай виникають на грудях, потім ними покривається все тіло; найбільше їх на боках, ліктьових і колінних згинах. Носогубний трикутник залишається блідим і вільним від висипки, а щоки прямо-таки багровіють; характерна ознака — яскраво-малиновий язик. Горло дуже червоне, на мигдалинах — наліт. Пізніше, на кінець захворювання, сильно лущаться ступні і долоні — суха шкіра сходить буквально клаптями. Неприємно, але не небезпечно.

Що робити:  сміливо давати дитині антибіотики, які призначив лікар; без них організм зі стрептококом не впорається. І не поспішайте з поверненням в дитячий сад — з початку захворювання має пройти мінімум три тижні.

Щеплення:  не існує.