Як вибрати морозиво, щоб не отруїтися у спеку

6 лет назад 0

Експерти радять не гнатися за дешевизною морозива. Погана упаковка і неналежне зберігання може перетворити морозиво в небезпечну отруту.

В Україні цей продукт за державними стандартами розділений на 3 види: 4733 – морозиво з молочними жирами, 4734 – плодово-ягідне морозиво і 4735 – морозиво, що містить рослинні жири, передає Народна правда.

Корисним вважається 4733, де не присутні рослинні жири, тільки молочні. Зазвичай це морозиво зберігається 10-12 місяців, але сьогодні на ринку присутні позиції, термін реалізації яких – 2 роки.

При цьому наголошується: чим довше зберігається морозиво, тим менше гарантій, що воно не зіпсувалося і не містить шкідливих бактерій.

“Раніше морозиво зберігалося 10-12 місяців. Сьогодні підходиш і є морозиво, яке зберігається два роки. Як вони примудрилися продовжити життя морозиву? Хлопці вирішили, що навіщо прострочку викидати, якщо можна додати хімічні елементи і продавати два роки. У нашій країні, де йде системне відключення електроенергії, виробник чомусь вирішив, що два роки можна утримувати одну і ту ж температуру. Повний маразм “, – заявив виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

 

Ще один небезпечний момент – погана упаковка. Неналежне зберігання може перетворити десерт в справжню отруту.

Вода, яка стоїть із залишками морозива, однозначно є сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів, потрапляючи туди просто з повітря ”, – відзначають фахівці.

Експерти радять не купувати дешеве морозиво, так як воно гарантовано з великим вмістом пальмової олії замість натурального молока.

Плюс – в дешевому морозиві і дешеві хімічні домішки, ароматизатори, барвники, стабілізатори смаку.

Високої якості морозиво – пломбір і вершкове. Гірше – це так зване морозиво з комбінованим складом сировини, там може бути пальмова, кокосова олія, інші замінники.