Яка доля чекає на Херсонський художній музей?

5 лет назад 0

Останні дні весь світ переживав трагедію собору Паризької Богороматері… Пожежники приїхали оперативно, загальна кількість ліквідаторів пожежі — близько 400 осіб, боротьба з вогнем тривала більше 12 годин, вдалось врятувати кам'яні конструкції та частину реліквій. Слова співчуття та молитви в ці дні об'єднали людей. 

Як показав останній приїзд аварійної бригади, що мала зробити планові роботи на фасаді музею стосовно пожежної безпеки (!), дістатись музейного подвір'я не так вже й просто — спершу треба домогтися від співробітників автостоянки відкрити ворота (що в присутності преси було складно). Тож повторити швидкість реакції паризьких колег херсонські пожежники та працівники МНС не зможуть фізично — вільного проїзду до будівлі музею з боку двора геть немає. Аварійні та пожежні машини вимушені спускати повітря з колес, щоб проїхати через низькі ворота приватної платної автостоянки (вул.Соборна), територія якої історично належала музею, але була передана Херсонською міською радою в приватну власність.

 

Питання пожежної безпеки та багато інших серйозних проблем будівлі музею мала б вирішити реконструкція, проект якої вже підготовлено, і за чималі кошти — близько 2 млн. грн. Але тут виникає ще одне «але», і вирішити подальшу долю реконструкції Херсонського художнього музею — вже поза компетенцією керівництва музею… Територія біля музею (по вул.Воронцовській), важлива для втілення в життя проекту, передана в оренду Херсонською міською радою на тривалий термін.

   

Відповідальність за долю та збереження дванадцятитисячної колекції творів мистецтва, а також пам’ятки архітектури та містобудування початку ХХ ст., в стінах якої колекція зберігається, керівники міста та області брати не хочуть.

Трагедія собору Паризької Богоматері — це привід замислитись над власною безпекою. Сподіваємось на підтримку суспільства! Відкриті до діалогу та допомоги в вирішенні юридичних питань.

Херсонський Художній Музей