Інклюзивний проект «Соціальне таксі» в Херсоні потребує підтримки

5 лет назад 0

Маломобільні громадяни нашого міста дуже потребують допомоги, аби мати можливість вільно переміщатися по місту.

Служба соціального таксі та Підприємство організації інвалідів України «Спроможна громада «Рідна земля» вже більше року лобіюють захист інтересів людей, які мають інвалідність, щоб посприяти їх успішній інклюзії в суспільстві.  Вони звертаються за допомогою до херсонських депутатів, представників малого та великого бізнесу та просто до громадян, які займають активну соціальну позицію в суспільстві.

Організовуючи  цей значний для  нашого міста проект   —  надання послуг перевезення  маломобільного населення, вони очікували, що міська влада, усвідомлюючи важливість даної послуги, оперативно підключиться та сприятиме подальшому його  розвитку. Але не все так просто!

Один із херсонських бізнесменів виділив кошти на придбання самого авто зі спеціальним гідропідйомником та на закупівлю палива на перші місяці, що дозволило надавати послугу безкоштовно перші 6 місяців.

«Добра справа» —  скажете ви, і ми з цим теж погоджуємось! Всі ми розуміємо з якими проблемами та  незручностями стикаються  громадяни, які мають проблеми  із здоров’ям, через що виникають складнощі із пересуванням: вчасно потрапити до лікарні, або взагалі —  потрапити в приміщення медичного закладу, купити ліки в аптеці, продукти в маркеті, відвідати розважальний заклад…  Громадський транспорт не є пристосованим для людей із інвалідністю,  на нього взагалі тяжко покладатися.

Щоб зрозуміти, чи є взагалі попит на дану послугу, ми поспілкувалися з директором ПОІУ «Спроможна громада «Рідна Земля» Валерієм Безверхим. В першу чергу, він наголосив, що існує багато факторів, які  впливають на кількість замовлень. Одним із них є погода. Ще один фактор – вартість даної послуги. Не всі можуть собі дозволити замовити соціальне таксі, не зважаючи навіть на економний тариф.

Коли послуга була безкоштовною, надходило  багато викликів, разом з тим ціна на паливо ставала все дорожче і кошти, виділені представниками соціального бізнесу на старт проекту, поступово закінчувались. Валерій розповідає, що в часи, коли послуга була безкоштовною, в день таксі отримувало до 9-ти викликів. Тепер, в цілому за місяць, вони отримують близько 70 «інклюзивних» викликів, тобто в середньому за день – 3-4. Саме тому було знайдено вихід – співпрацювати зі службою «Економ Таксі», завдяки якій можна отримати більше замовлень –  як від пересічних громадян, так і від маломобільної групи населення, надаючи їм послугу за вигідним тарифом.

Звісно ж, інакшого виходу не було, та сплатити за проїзд може не кожна людина з інвалідністю, це чітко вказують цифри. Однак, потреба нікуди не поділась і ідеальною у даному випадку була б підтримка міста, у напрямку чого зараз діють засновники соціального таксі.

Наразі, як зазначив Валерій, остання сесія міської ради включила до програми доступності компенсацію вартості проїзду людям з інвалідністю, і тепер залишилася справа за малим – дочекатися фінансування, яке розглядатиметься вже в грудні. Тоді депутати мають вирішити, як саме працюватиме механізм, кому будуть компенсувати і у якому розмірі.

Дуже важливо розуміти, що подібна послуга – доступне чи навіть безкоштовне перевезення маломобільного населення, насамперед, людей з інвалідністю, за допомогою спеціального транспортного засобу – просто необхідна нашому регіону, та й країні — загалом. Адже захист українців, часто безпорадних, надання їм гідних умов життя, турбота та збереження свого обличчя перед цими верствами населення – мають бути на перших місцях у місцевих органів влади. Організатори проекту соціального таксі це розуміють — залишається депутатам підтримати ідею з компенсацією вартості проїзду, щоб атмосфера в місті була хоч трішки добрішою.

Любимый Херсон