Кавунові перспективи Херсонщини

4 года назад 0

Скучили за врожаєм з баштанів півдня України? Перші надходження з них будуть уже незабаром. При тому, що польові сорти кавунів і динь аграрії Херсонщини посіяли тільки в першій декаді травня, ранні сорти «під плівкою» почали вегетацію місяцем раніше.
Тож перші кавуни на прилавках споживачі, як зазвичай, побачать уже під кінець червня, на початку липня, прогнозують фахівці. Але вже не секрет, що виростити баштанні може бути легше, ніж їх продати за гідну ціну.
– З ринку вже пішли, або незабаром підуть виробники, котрі легко розбивали баштани за принципом: «Вирощу кавуни – зароблю грошенят», а у випадку невдачі від них так само легко відмовлялися. Залишилися професіонали, котрі серйозно ставляться до підготовки поля, впровадження нових агротехнологій, методично відстежують прогресивні маркетингові тенденції. Вони тримаються своєї «ніші», тому площі під баштанами в регіоні останніми роками не змінюються , – зауважує директор Південної державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України (Голопристанський район Херсонської області), кандидат сільськогосподарських наук Володимир Лимар.
– Наші науковці також аналізують потреби ринку – навіть закриту дегустацію найпопулярніших сортів кавуна вітчизняної та іноземної селекції проводили. На першому місця тоді виявився наш сорт «Чарівник», на другому – американський «Крімсон світ». Принагідно з’ясувалося, що споживчі симпатії до баштанних в Україні та за кордоном дещо відрізняються. Українці віддають перевагу кавунам із дрібним насінням, соковитою м’якоттю, щільній зернистій структурі, вагою шість-вісім кілограмів.
Для іноземців важлива не стільки соковитість чи вміст природних цукрів, скільки однорідний розмір та вага – чотири-шість кілограмів. Це можна пояснити не тільки зручністю транспортування та реалізації, а ще й особливостями споживання. Українці просто відкраюють від кавуна скибку, та їдять собі без зайвого клопоту. А за кордоном кавуни вибагливіші гурмани подрібнюють кубиками, навіть у салати додають. А спробуй-но порізати дрібними кубиками смугастого велетня у вісім, а то й десять кілограмів вагою!
Чого зараз не можуть спрогнозувати ані науковці, ані виробники, так це коливання закупівельних цін на кавуни та дині. З одного боку, витрати на вирощування баштанних стабільно зростають. З іншого, катастрофічне збідніння у карантин масового покупця може призвести до падіння попиту. А з ним – і цін.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день