Мінімальну пенсію підвищать на 61 грн, — Кабмін

7 лет назад 0

Уряд презентував свій план «осучаснення» пенсій. Його заходи охоплюють період аж до 2023 року, але поки що відчутним результатом буде тільки підвищення мінімальної пенсії до 1373 грн. Гроші на це планують отримати від підвищення мінімальної зарплати.

Такий проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій» сьогодні було презентовано на засіданні Кабінету Міністрів, передає «Закон і Бізнес».

Документом запроваджується нова формула нарахування пенсій за єдиним підходом для «старих» і «нових» пенсіонерів із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3764,40 грн. Зараз — в залежності від року призначенні пенсії від 1197,91 грн до 3764,40 грн.

Крім того, призначення пенсій за вислугу років пропонують здійснювати лише для військовослужбовців: з 1 січня 2018 року скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров`я, соціального захисту та інших.

Також хочуть замінити механізм відшкодування пенсій за віком на пільгових умовах на сплату роботодавцем підвищеної ставки єдиного внеску розміром 15 та 7 відсотків за працівників, зайнятих на роботах, передбачених списками № 1 та № 2 та запровадити з 01.01.2019 року через Накопичувальний пенсійний фонд накопичувальних професійних пенсійних програм для окремих категорій осіб віком молодше 35 років.

Законопроектом пропонується скасувати обмеження розміру пенсій працюючим пенсіонерам: 85% від розміру пенсії, але не менш 150 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили непрацездатність.

В Кабміні зазначають, що з 12 млн пенсіонерів 8 млн отримує тільки мінімальну пенсію 1312 грн, яка становить лише близько 50% вартості «споживчого кошику» фактичного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Середній розмір пенсії по Україні становить 1828 грн (станом на 01.04.17) і це означає, що більшість пенсіонерів живуть за межею бідності.

Тому, передбачене на 2017 рік друге підвищення соціальних стандартів на 5%, пропонується з 1 жовтня, а не з 1 грудня. Мінімальна пенсія становитиме 1373 грн. Загалом ініціативи Уряду щодо підвищення пенсій торкнуться 9 млн пенсіонерів.
Додаткова потреба в коштах у поточному році на проведення «осучаснення» пенсій та підвищення розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з 01.10.2017 року становить понад 11 млн грн, які сподіваються отримати від підвищення мінімальної зарплати.