Міністерство освіти оприлюднило нові умови прийому до вишів

4 года назад 0

Єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови до магістратури буде обов'язковим для всіх спеціальностей. Про це йдеться в Умовах прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році, затверджених наказом МОН № 1274 від 15.10.2020 р. Документ оприлюднено на сайті міністерства.
Відповідно до Умов прийому, претендентам на диплом магістра наступного сезону дозволять використовувати результати ЄВІ 2020 та 2021 років та оцінки з єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) 2021 року. Аби при вступі на юридичні спеціальності надати більшу вагу фаховому вступному випробуванню, запровадили вагові коефіцієнти: питома вага єдиного іспиту з іноземних мов становитиме щонайменше 25 відсотків, а вагу бала за ЄФВВ вишам дозволять збільшити.
При вступі до бакалаврату прийматимуть сертифікати ЗНО 2018, 2019, 2020 та 2021 років з усіх дисциплін. Наступного сезону збережуть запроваджені раніше сільський, регіональний та галузевий коефіцієнти, на які множитимуть загальний конкурсний бал. Враховуватимуть також середній бал атестата, бали за мотиваційний лист та закінчення підготовчих курсів закладу вищої освіти при вступі на спеціальності, яким надається особлива підтримка.
Серед істотних змін — запровадження для багатьох спеціальностей "спрощеного" ЗНО з української мови. Комплексне тестування з української мови й літератури збережуть для спеціальностей гуманітарного і соціального спрямування. Цікаво, що від майбутніх дизайнерів чи хореографів вимагатимуть сертифікат ЗНО з мови й літератури, а від учителів математики, біології, хімії та фізики — ні. Потенційним викладачам природничих дисциплін достатньо скласти тестування з мови.
Наказом також затверджено календар вступної кампанії. "Ми плануємо провести наступну вступну кампанію в липні 2021 року, щоб і вступники, і члени приймальних комісій мали час на відпочинок перед початком нового навчального року. Оскільки ще не відомо, як розвиватиметься ситуація з поширенням коронавірусу, майже всі вступники (зокрема й на основі ОКР молодшого спеціаліста) зможуть подавати заяви на вступ в електронному вигляді, — зазначив т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет. — Для реєстрації електронного кабінету необхідно мати хоча б один сертифікат ЗНО та документ про повну загальну середню освіту, виготовлений в Україні з використанням фотополімерних технологій. Ми також плануємо зробити можливим подання документів на зарахування дистанційно: безпосередньо через електронний кабінет вступника з використанням електронного підпису".
Відповідно до затверджених Умов прийому, реєстрація для складання ЄВІ та ЄФВВ стартує 11 травня і завершиться 3 червня. Основну сесію єдиного вступного іспиту проведуть 30 червня, а єдиного фахового вступного випробування — 2 липня. Прийом документів до магістратури стартує 22 червня (крім військових вишів) та завершиться 25 червня для осіб, які вступають на основі вступних іспитів. Для тих, хто вступатиме на основі ЄВІ та ЄФВВ, подача документів розпочнеться 15-го і фінішує 23 липня.
Для вступу на перший курс для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра (магістра фармацевтичного, медичного або ветеринарного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти за денною формою навчання реєстрація електронних кабінетів вступників та завантаження необхідних документів розпочнеться 1 липня. Медогляди та інші доконкурсні процедури триватимуть до 9 липня. Прийом заяв та документів розпочнеться 14 липня (крім військових вишів) та завершиться 16 липня для тих, хто вступає на підставі співбесіди, вступних іспитів та творчих конкурсів, і 23 липня для тих, хто вступає через ЗНО, а також вступні іспити та творчі конкурси, що відбудуться з 1 по 13 липня.
Як і в попередні роки, охочим здобути лікарські спеціальності — "Стоматологія", "Медицина", "Педіатрія" — доведеться набрати на ЗНО із другого та третього предметів щонайменше 150 балів (інакше не допустять до участі в конкурсі). Однак ця вимога не стосуватиметься тих, чий конкурсний бал буде вищим за 175.
Наступного року при вступі до бакалаврату абітурієнти матимуть змогу подавати до 5 заяв на місця державного та регіонального замовлення та до 30 — на небюджетні конкурсні пропозиції. Вперше буде встановлено обмеження щодо кількості заяв на контракт. "Крім того, для уникнення непорозумінь із наданням рекомендацій на контракт заяви тих вступників, які зараховані на бюджет, будуть автоматично виключені на всі інші конкурсні пропозиції за винятком випадків, коли вступник сам виявить бажання їх залишити (якщо планує навчатися більш ніж за однією освітньою програмою, більш ніж в одному закладі освіті тощо)", — повідомили у МОН.
До 31 грудня 2020 року власні правила прийому мають затвердити й оприлюднити заклади вищої освіти.
Голос України