Місця останнього спочинку чепурять громади на Херсонщині

3 года назад 0

Додалося клопотів у міських територіальних громад на Херсонщині. До їх складу влилися нові населені пункти з усією інфраструктурою, яку потрібно доглядати й утримувати. І йдеться не тільки про дороги та комунальні «зручності», а ще й про місця останнього спочинку. Адже їх після Великодня відвідуватимуть тисячі людей – наближаються поминальні дні.

У Новокаховській територіальній громаді, скажімо, відтепер «під опікою» аж десять кладовищ, і всюди треба наводити лад. Зрозуміло, що самі тільки старости цього не подужають, тож роботу організує міськрада. «У громаді створений цілий підрозділ з благоустрою, шість працівників якого обслуговують виключно села. Та з вулиць і доріг «переключимо» їх на кладовища, — ділиться планами голова територіальної громади Нової Каховки Володимир Коваленко. – Та не тільки про кладовища мова. Очільник сільськогосподарського підприємства «Агробізнес» з села Мар’янівки Едуард Репілевський узявся власним коштом до 9 Травня замінити стару потріскану плитку в парку Слави. А наша Рада ветеранів зараз об’їжджає пам’ятники полеглим воїнам – перевіряє їхній стан та визначає, який ремонт їм потрібен».

— Я дотримуюся думки, що порядок на кладовищах потрібно наводити не тільки до поминальних днів – він там повинен бути завжди. Тож якихось окремих зусиль чи спеціально виділеного фінансування для їх благоустрою наразі не потрібно, — переконаний голова територіальної громади Каховки Віталій Немерець. Здавалося б, у порівнянні з Новою Каховкою чи Каховкою у громади Херсона значно більше можливостей і ресурсів, аби «дати раду» кладовищам. Для цього вони на балансі у комунального підприємства «Ритуальна служба Херсона». Але не все так просто.

— Прибирання сміття на всіх кладовищах обласного центру йде ще з 2 квітня. Працює п’ять одиниць техніки, набрали бригаду з понад десяти робітників. Але біда в тому, що грошей на благоустрій таких об’єктів нам не надали зовсім. Торік для цього асигнування з муніципального бюджету складали 2,2 мільйони гривень, а нинішнього року досі не отримали нічогісінько. Фінанси тільки обіцяють, — зізнається директор КП «Ритуальна служба Херсона» Олександр Білоножков. – Тож частково з прибиранням допомагають приватні підприємства, котрі надають ритуальні послуги, або ж виготовляють та встановлюють обеліски й надгробні плити. З робітниками ж сподіваємося розрахуватися, коли з міської скарбнички надійдуть гроші. От тільки коли саме це станеться – невідомо. Питання не до мене, а до керівництва міста.

Не можна сказати, що голова Херсона Ігор Колихаєв про кладовища забув. За його ініціативою нещодавно була організована толока для прибирання на меморіальному кладовищі обласного центру. Але треба бути реалістом, і розуміти, що жодними «суботниками» проблеми не вирішити. Адже площа херсонських кладовищ  — 182 гектари, і сміття з них зазвичай вивозять десятками тонн. Аби їх не захаращувати, потрібна систематична цілеспрямована робота, трактори та вантажівки. Відповідно, без оплати цієї роботи обійтися також не вийде, і економити на цьому не можна.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день        Полина Светлова