Монастир 18 століття: на Херсонщині відкривають нові туристичні маршрути

3 года назад 0

Старообрядницький монастир 18 століття розташований у с. Корсунка на Херсонщині. Сьогодні це місце входить до нових туристичних маршрутів нашої області. Що збереглося від історичної пам’ятки до наших днів, — з'ясовувало  Суспільне .

"Перед нами Західна брама Корсунського монастиря. Більшість прочани, які приходили до монастиря, заходили саме в неї. Датується вона кінцем 18 століття. А це — 1797 рік. При вході була 38-метрова дзвінниця. 38 метрів — це приблизно 12-поверховий будинок. З неї проглядалася вся навколишня територія", — розказує історик Богдан Кравчук.
Сьогодні дзвіницю монастиря можна побачити тільки на фото. Як і Соборний храм ікони Корсунської Божої матері, вона була розібрана на будівельний матеріал радянською владою. 

"У 1922 році з приходом влади більшовиків служби в церкві були відмінені. 1955-1956 роках її було розібрано і вивезено. Як розказують, на будівництво приміщень Асканії-Нової, заповідника, який тут знаходиться у нас", — говорить Богдан Кравчук.
За радянських часів на території Корсунського монастиря був сиротинець, потім спец-школа. Зараз там, де були келії монахів,  звичайна загальноосвітня школа,- розказує Богдан Кравчук. На місці головного храму зараз стадіон. Залишилися обриси фундаменту:

" У його святій частині були дуже важливі речі: по-перше, Євангеліє 17 століття, тут був одяг для священників, ковчег, престол. Далі знаходися іконостас. Він був шириною десь 17 метрів. В різних історичних документах згадується 3-5 ярусний. Була велика кількість ікон, в основному старообрядницьких. Збереглись дуже гарні дерева старовинного монастирського саду. Їх було два: один фруктовий, другий акаційний. Знаходились вони біля річки Кам’яниха. Тут монахи ловили рибу, і тут вони часто частували діток  яблуками, грушами, які проживали на навколишній території".
Корсунський монастир був заснований як старообрядницька обитель. Від початку був чоловічим. 

" Корсунський монастир став православним монастирем і так проіснував до 1922 року. Перед нами кутова вежа. Це Північно-східна вежа. Їх було чотири по кожному куту монастиря. Зберіглася тільки одна. Вона є візитівкою монастиря. В ній літньої пори гніздяться лелеки".
Цей храм побудований коштом полковника Дмитрія Куликовського, засновника Каховки. Під храмом була родинна усипальниця мецената. У 50-х роках минулого століття церкву перетворили на водонапірну вежу.
" Найстаріший храм Корсунського монастиря – Храм Святого Димитрія Солунського, побудований у 1802 році. Це не тільки найдавніший храм Новокаховської громади, а й найдавніший храм на території Лівобережної Херсонщини, який зберігся до наших днів хоча б у такому стані". За словами історика Богдана Кравчука щороку у цьому напівзруйнованому храмі 8 листопада на честь Димитрія Солунського служать молебень. За своєю архітектурою це —  типовий старообрядницький храм, де дзвіниця над самими приміщенням церкви.

1999 року монастир було відновлено. Зараз на його території проживає п’ятеро черниць.