На Херсонщині пропадає величезна кількість непроданих кавунів

3 года назад 0

Тонни кавунів гниють на полях у фермерів Херсонщини через малий попит

Про це повідомляє Depo.Херсон з посиланням на ТСН.

Зараз на гуртових ринках області кавуни коштують 30-50 копійок за кілограм за умови гуртових закупівель, це – приблизно вдвічі нижче собівартості продукції.

Попри дуже несприятливу погоду навесні і на початку літа, кавуни на Херсонщині вродили дуже добре. Але продати таку кількість баштових більшість фермерів не можуть.

Наприклад, фермер Микола Моісеєнко каже, що засіяв кавунами шість гектарів, а зміг продати врожай тільки з 3,5 га. Чимала частина кавунів поки що лишається на полі.

На гуртовому ринку у селі Виноградове, яке спеціалізується на вирощуванні кавунів, кажуть, що покупці, які беруть великі партії товару – нечасті гості.

За словами фермерів, раніше вони продавали кавуни не тільки на внутрішньому ринку, а й за кордон – у країни Балтії, Республіку Беларусь. Але зараз карантин і коронакриза зруйнували ці економічні зв’язки.

Продати весь або майже весь врожай змогли лише великі виробники, які напряму уклали угоди з торговельними мережами та закордонними партнерами.

До речі, роздрібна ціна кавунів у Херсоні – від двох гривень за кілограм.

У агропромисловому департаменті Херсонської ОДА дрібним та середнім виробникам радять об’єднуватися в асоціації та обслуговуючі кооперативи, щоб формувати великі партії товару, які в зацікавили серйозних покупців.

Але зараз виробники вже не встигнуть цього зробити. І згодовують непродані кавуни свійським тваринам та птиці.