На Херсонщині натовпи відпочивальників радують комерсантів і лякають медиків

4 года назад 0

Схоже, курортників на чорноморському й азовському узбережжі Херсонщини зустрічають не так масками та дезінфекційними засобами, як горілкою та цигарками.
Лишень стало зрозуміло, що перешкод для приїзду відпочивальників (принаймні, дорослих) з послабленням карантинних обмежень не буде, то місцеві комерсанти натовпами кинулися розкуповувати ліцензії для роздрібної торгівлі алкогольними й тютюновими виробами.
За даними Головного управління ДПС у Херсонській області, АР Крим та Севастополі, лише на Генічеський район бізнесмени придбали 210 таких ліцензій, а загалом по приморських курортах краю — 350! І судячи з того, як розвиваються події, покупців їм не бракуватиме. Наплив гостей такий, що радує торговців, але викликає серйозне занепокоєння медиків.
Скажімо, очільник обласного Центру громадського здоров'я Юрій Ромаскевич повідомив, що лише з початку червня з усієї України на морські пляжі з'їхалися майже десять тисяч відпочивальників. Причому є прибульці навіть з Білорусі, де ситуація з коронавірусом ще гірша, ніж в Україні. На пляжах подекуди щільність "тушок" любителів засмаги (надто у вихідні та на свята) — наче у салонах пасажирських автобусів під час найпекельнішої години пік.
Наслідки можуть бути сумними: за оцінками Юрія Ромаскевича, серед відпочивальників може бути від п'яти до тридцяти заражених на COVID-19. У зв'язку зі зростанням загрози для регіону керівник Центру громадського здоров'я звернувся до власників оздоровниць, магазинів та ринків із нагадуванням про необхідність жорстко дотримуватися усіх введених раніше профілактичних заходів — від соціальної дистанції до носіння масок і температурного скрінінгу.
Тепер від них багато в чому залежить, чи проґавимо ми другу хвилю коронавірусу, чи таки вдасться стримати його у нинішніх рамках, коли нових заражених виявляють не більше одного-трьох на добу, а не десятки чи сотні.
Голос України