На Херсонщині обрали запобіжний захід 17-річній дівчині, яка зарізала вітчима

4 года назад 0

3 вересня у Голопристанському районному суді Херсонської області обрали запобіжний захід 17-річній дівчині, яка зарізала вітчима. Це особисте зобов'язання. За словами обвинуваченої, чоловік її домагався, передає Суспільне Херсон.
Прокурорка Новокаховської місцевої прокуратури Юлія Гапонова розповіла, що дівчина підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за скоєння якого передбачається міра покарання, тому може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, свідків.
"Може ухилятись від кримінальної відповідальності, у зв’язку з чим не забезпечити виконання підозрюваною покладених на неї обов’язку прошу застосувати до підозрюваної запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту на строк до судового розслідування до 14.10.2020 року".
Адвокат неповнолітньої Максим Магда вважає, що убивство було скоєне у межах необхідної самооборони і склад злочину виключений. Медична експертиза підтвердила наявність слідів побиття у дівчини.
"Кривдник, який був у сім’ї, постійно знущався: заподіював тілесні ушкодження, вчиняв насильство психологічного та іншого характеру. За законом, якщо у межах самооборони, навіть якщо людина скоює вбивство, вона не притягується до кримінальної відповідальності. У нас практика інша: є або ти вбиваєш, або тебе. Або ти живеш, але у в’язниці, або мертвий. Якщо зараз їй обрати домашній цілодобовий арешт, вона не зможе навчатися. І які ризики? Вона ні від кого не ховається, сама приїхала до суду без примусу", — розповів Максим Магда.
У ході двогодинного судового засідання неповнолітній запобіжним заходом обрали особисте зобов’язання. Дівчина розказала нам свою історію. За її словами, того дня вітчим пиячив і почав чіплятися, коли пішли гості.
"Уже було темно. Мама пішла до хати. Він почав кричати на всю вулицю, як він її хоче. Потім почав пропонувати мені. Типу давай з тобою в попу. Я сказала, що не буду з ним спати. Хотів жбурнути у мене тарілку, але розбив об підлогу. А потім почав сміятися і каже: давай, серйозно, я тебе з мамою по колу пущу. Мама годувала дитину. Він прийшов і почав на неї матюкатися, тягати за волосся, штовхати і бити. Він почав знову пропонувати випити. Я відмовилась. Потім вийшла, а далі не хочу розказувати. Це сталося дуже швидко. Я була в шоці. Коли сиділа на порозі і чекала поліцію, зрозуміла, що зробила. Від початку я хотіла захистити маму, а потім мені довелося захищати себе", — розповіла 17-річна підозрювана у вбивстві вітчима.
Ми поспілкувались з матір’ю дівчини, яка проживає у селі Зеленотропінське. Ніна Швидка говорить, що донька не казала, що буде суд. Щодня спілкувались, але вона нічого не казала.
Зі співмешканцем Віталієм розписана не була, — говорить жінка. Прожили півтора року. Він бив її постійно.
"Брата викликала. Приїдуть, нащолкають і ненадовго то. Трошки наче нормально, кицю, я не буду. А потім знову руки простягає. 7 місяців підряд. Тільки загоїлись синці на обличчі. Приїжджає з відмітки. І то обкурений, то п’яний – не зрозуміло. І знову починається. Йду на роботу із синцями. Він підбіг, штовхнув мене і я впала на камені вагітна. 17-ого поїхала народжувати. А акушери питають- він тебе бив?", — розповіла мати підозрюваної.
На руках Ніни Швидкої 4-місячна Вероніка — молодша сестра підозрюваної. Жінка згадує події 14 серпня. Донька та вітчим сиділи, він змушував її випити з ним за компанію:
"Вона каже – ні. Не знаю, налив, пила чи ні, бо я була в хаті, малу укладала. Він прийшов до мене. Я чула, що кидалися тарілки. Я не виходила, бо зрозуміла, що бушує. Сиділа на ліжку, вкладала малу. Він заходе і каже: киця, ти що робиш? Кажу — малу вкладаю. А він – ти знаєш, що сьогодні ніхто спати не буде? Мене схопив за шию. Сюди гулю набив. Дитина була у мене на руках. І це залітає, і почалася там бійня. В іншу кімнату понесла малу. Приходжу — останній удар ножем бачу".
Жителі села про вбитого говорять, що чоловік постійно пиячив, жінку та доньку бив, кажуть, що більше за дівчинку, бо вона заступилась за матір.
17-річна дівчина сама викликала поліцію на місце злочину, — розказав заступник начальника Голопристанського відділення поліції ГУНП в Херсонській області Антон Кучеренко:
"Поранення були несумісні з життям. Було близько 7 поранень у грудну клітину, близько трьох поранень у легені. Зі слів підозрюваної, вона спричинила більше 10 ножових поранень. Провадження перебуває за статтею 115 кримінального кодексу України, а саме умисне вбивство – покарання від 7 до 1 5 років позбавлення волі. Але при проведенні слідчих дій можлива перекваліфікація на статтю 116 кримінального кодексу України – вбивство у стані сильного душевного хвилювання, за яке передбачено покарання у вигляді до 5 років позбавлення волі".
Мати підозрюваної 2017 року була позбавлена батьківських прав щодо неї і ще пятьох дітей через пияцтво та неналежні умови проживання родини – розказала начальниця служби у справах дітей Голопристанської районної державної адміністрації Ірина Писарєва:
"Під час нашого візиту разом із представниками поліції мама з донькою відповідали, що в них все добре. Після вчинення резонансного злочину, поспілкувавшись з мамою і донькою, з’ясувалося, що вони боялися говорити нам правду, тому що вітчим і співмешканець вчиняв над ними фізичне насилля. Двічі ми були і вона завжди тримала сестричку на руках. Видно те, що переймається сестричкою і дуже тісний зв’язок".
На сьогоднішній день, за словами Ірини Писарєвої, 17-річна підозрювана навчається у Херсонському ліцеї харчової промисловості, який є її опікуном.

Оксана Хлєбус, Владислав Купрєєв