На Херсонщині перевантажені фури оминають ваговий контроль

3 года назад 0

Перевантажені фури оминають ваговий контроль на Херсонщині. Жителі Надеждівки Білозерського району скаржаться, що через рух великовантажного транспорту у їхніх будинках тріскаються стіни, обсипається штукатурка.

Жителька села Надеждівка Мирослава Колесніченко показує тріщини на будинку.

"Ось це була тріщина все. Повністю стінка відійшла. Ми її вже зробили. Тут воно все сиплеться. Цю сторону ми ще не встигли зробити, бо все обпадає, обсипається. Так само у хаті. Кожен рік підштукатурюємо, підробляємо, щоб воно не впало і не завалилось на голову, — говорить жителька села Надеждівка Мирослава Колесніченко.На вулицях Надеждівки — тріщини та вибоїни. Порушники-водії просто нищать дороги між селами великоваговим транспортом, — каже жителька Надеждівки Любов Вдовиченко.

"Ось подивіться на цю дорогу біля школи. Елементарно тут діти. Пішохідний перехід взагалі змило. Коли починається час збирання, йде фура за фурою. Коли сади з яблуками теж вантажать. У вечірній час проїжджають. Люди, які живуть на Центральній скаржаться, що аж полиці деренчать".  
"Трясуться не тільки шибки. Лопається фундамент. Дзвенять каструлі. Вибачаюсь за вираз, я трясуся ніби як на вібромасажері", — розказує Сергій Торопенко.

Як розказав староста села Олександр Івченко, ввечері Надеждівкою одна за одною проїздять фури. За його словами, громада не може самотужки зупинити руйнування доріг. Звертались до обласної влади, у відповідь — співчуття та обіцянки. 

"Тільки починається вечірній час, то у нас за декілька хвилин може проїхати 16 фур. По тому як тяжко їде машина, ми розуміємо, що вони перевантажені. На зустрічі з губернатором, який був у нас в Білозерці, де я був. Він знає це питання. Він говорить, що потрібно щось робити. Сказав, що візьме це питання на контроль, але ви бачили декілька хвилин тому, поки нічого не змінилось".
За півгодини зйомок у Надеждівці наша знімальна група побачила 4 фури, які проїхали селом. Цей водій каже, що він без вантажу. 

Біля села Чорнобаївка — стаціонарний габаритно-ваговий комплекс на посту "Консул". На інформаційний запит Суспільного в управлінні Укрантрансбезпеки відповіли, що за добу в середньому інспектори перевіряють 200-300 вантажівок. Залежно від сезону фіксують від 3 до 15 порушень за день.  За 10 місяців поточного року винесено 122 постанови. Сума штрафів 1 562 725 грн. 

Окрім 2 інспекторів "Укртрансбезпеки", які чергують тут цілодобово, на посту "Консул" працюють і патрульні поліцейські.

"Працівники поліції на цьому стаціонарному посту "Консул" перебувають, щоб спрямовувати великогабаритні та вагові транспортні засоби на ваговий комплекс. Вони заїжджають на ваговий комплекс. Після чого проходять зважування. У разі, якщо є порушення правил дорожнього руху, складаються відповідний адміністративний матеріал. Якщо він порушує правила дорожнього руху України, так на нього складається постанова за ч.132 пр.1. За дане правопорушення буде адміністративний штраф у розмірі 510 гривень", — говорить командир роти №2 батальйону управління патрульної поліції в області Павло Бутаєв. 

В управлінні Укртрансбезпеки нам відповіли, що вони не проводять рейди, щоб виявити порушників-далекобійників, які руйнують дороги між селами. Голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв прокоментував ситуацію:

"Контролювати рух транспорту має патрульна поліція. Якщо жителі села бачать, що порушують правила, прошу не зволікати і звертатись до поліції. Люди можуть подавати до суду, і якщо суд встановить провину центральних чи місцевих органів виконавчої влади, буде здійснено відповідне відшкодування".

UA:Херсон