На Херсонщині під загрозою заповідник «Асканія-Нова»

7 лет назад 0

Натисканням необ­хід­ної кількості кнопок нардепи поставили під загрозу існування національних заповідників. Нормативний акт зі складною назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання Конвенції 1979 року про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі)» забороняє біотехнічні заходи — будь-яке втручання у функціонування екосистем.

Аж до абсурду! Під загрозою якщо не знищення, то завдання непоправних збитків, опинився біосферний заповідник «Асканія-Нова». Під біотехнічні заходи підпало елементарне викошування трави. І тепер під табу опинилися протипожежні смуги, які хоча б частково рятували цілинний степ від вогняної стихії, пишуть Херсонці.

Наслідків такої «законотворчості» з острахом очікує Віктор Гавриленко, котрий понад 20 років очолює заповідник «Асканія-Нова».

Авторові сотень наукових праць, людині, котра живе заповідником, знаючи в ньому кожну травинку і тваринку, і без того болить за щонайменшу пожежу, яких не уникнути. Це ж степ все одно, що помирає, новий буде не скоро і вже не той. Он яких шалених збитків завдала пожежа 2012 року:

Асканійці дуже добре пам’ятають, тоді мало «Асканія-Нова» не згоріла, якби не було протипожежного обкосу і не зупинили той факел, який після спалаху блискавки, як смерч, йшов від 30 до 100 метрів заввишки. Три райони не могли зупинити цей вогонь. То я не знаю, до чого б це призвело!

Хоча надія, як-то кажуть, помирає останньою. Скандальний закон ще не підписав Президент, тож тільки на його розсудливість розраховують науковці. З Херсонської ОДА вже відправили звернення Гарантові — ветувати нормативний акт. Як Петро Порошенко відреагує на скаргу, яка свідчить про відверту некомпетентність народних обранців, — побачимо.