На Херсонщині планують створити Індустріальний парк

3 года назад 0

ДУ «Офіс реформ», що створена при Херсонській обласній державній адміністрації має на меті розвиток регіону в 4 напрямках: медицина, освіта, адміністративні послуги та економічний розвиток. Працює «Офіс реформ» через створення та реалізацію проектів для громад Херсонщини, а фінансується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Економічний розвиток – один з пріоритетів для ОТГ, міських та сільських громад, адже всі соціальні проекти залежать від наповнення бюджету. «Які форми економічного розвитку та залучення інвестицій можна використати для підвищення прибутковості? » – одне з актуальних питань для всіх громад без винятку.

Що таке «Індустріальний парк»?
Закон «Про індустріальні парки» дає визначення, що це – облаштована відповідною інфраструктурою територія, у межах якої її учасники можуть здійснювати господарську діяльність у сфері промислового виробництва, а також науково-дослідну діяльність, діяльність у сфері інформації і телекомунікацій. Тобто, це ділянка готова для залучення інвестицій та оформлена відповідно вимогам законодавства.
Основними характеристиками ІП є наявність промислової землі, інженерна інфраструктура, керуюча компанія, забезпечення юридичних умов.

Що потрібно, аби зареєструвати «Індустріальний парк»?
Згідно зі ст. 8 Закону України «Про індустріальні парки», земельна ділянка, використання якої планується для створення та функціонування ІП, може розташовуватися у межах або за межами населених пунктів і повинна відповідати таким вимогам:
– Землі ІП мають належати до земель промисловості;
– Строк дії ІП – не менше 30 років;
– Земля має бути придатною для промислового використання з урахуванням умов та обмежень, встановлених відповідною містобудівною документацією;
– Ділянка землі під ІП може бути від 15 до 700 га та може бути розміщено на одній або декількох суміжних земельних ділянках;
– На час включення ІП до державного реєстру в його межах повинен бути відсутній цілісний майновий комплекс (для здійснення виробництва продукції);
– Право на створення ІП на землях державної і комунальної власності мають органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також орендарі земельних ділянок.
Основні документи, необхідні для включення ІП в Реєстр (стаття 15):

  • заява про включення ІП до Реєстру індустріальних парків;
  • рішення ініціатора про створення ІП;
  • концепція ІП (з подетальним планом території);
  • витяг з Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки та правовстановлюючі документи на розташовані на ній об’єкти нерухомого майна;
  • найменування керуючої компанії та учасників (за наявності).

Далі складна процедура подання документів у Міністерство економіки, погодження та як результат – внесення в державний реєстр ІП.

Які переваги «Індустріального парку»?

  •  Облаштування індустріальних парків за рахунок коштів державного (ДФРР, секторіальна підтримка) і місцевих бюджетів (ст. 12 і 34 Закону).
  •  Звільнення від пайової участі у розвитку місцевої інфраструктури (ст. 34 і 36 Закону).
  •  Звільнення від сплати ввізного мита при ввезенні товарів (ст. 287 Митного кодексу України).
  • Які справи з «Індустріальними парками» у нас?
    Дуже часто замовником створення індустріального парку стають органи місцевої влади, які зацікавлені в стимулюванні інвестиційної активності свого регіону. Індустріальні парки – реальна децентралізація і регіональний розвиток! Створення ІП було внесено в Стратегію розвитку Херсонської області ще у 2008 році. Але на сьогодні жодного ІП на Херсонщині немає!
    Перша спроба – проект ІП «Агропарк “Червоний маяк» на території Новорайської ОТГ, розробку концепції створення якої здійснює ТОВ «Інвестиційне агенство розвитку сільських територій». Фінансову оплату розробки концепції створення ІП “Агропорт “Червоний Маяк” та розробки детального плану території ІП “Агропорт “Червоний Маяк” (який є складовою концепції створення ІП) взяли на себе Новорайська ОТГ, Херсонська обласна державна адміністрація та ДУ «Офіс реформ». 

    І що далі?
    Короткостроковий план – збір всіх документів, їх погодження, подання пакету документів для включення ІП до Реєстру індустріальних парків.
    Середньостроковий план – провести облаштування ІП, підвести комунікації за рахунок державної допомоги, вибрати керуючу компанію, залучити інвесторів.
    Роботи ще ДУЖЕ багато! Дорогу здолає той, хто йде! Але ця робота принесе свої великі дивіденди: прихід інвестицій, додаткові робочі місця, наповнення місцевого та державного бюджетів!
    “Логіка елементарна: індустріальні парки створюють не для того, щоб вони були, а для того, щоб вони працювали” – Володимир Панов, Директор ІП «Соломоново».

    Сподіваємося, що цей проект буде прибутковим та залучатиме інвестиції у регіон.

    Оксана Гончарук, менеджерка напрямку економічного розвитку. “Індустріальний парк – це можливість, реалізація якої потребує багато роботи, співпраці та зусиль різних інституцій. Новорайська ОТГ перша на Херсонщині спромоглася об’єднати свої можливості, переконати депутатський корпус, залучити фінансову та технічну допомогу, і як результат – зроблено перший крок в оформленні індустріального парку “Агропорт Червоний маяк”. Попереду ще багато роботи: доробити концепцію, подати документи на погодження в Міністерства, внести цю територію до державного реєстру Індустріальних парків. Але і це – відправна точка для початку роботи – будівництво комунікацій та залучення інвестицій. Тож, попереду багато роботи на перспективу. Віримо, що скоро почуємо про Новорайськ, як ОТГ, з якого можна брати приклад!”