На Херсонщині презентували книгу до 100-річчя заповідника Асканія-Нова

3 года назад 0

Цьогоріч біосферний заповідник Асканія-Нова відзначив 100-річчя. З цієї нагоди сьогодні, 10 лютого 2021 року, в обласній бібліотеці ім. Олеся Гончара презентували наукове видання “Калейдоскоп асканійської природи”, розроблений директором Біосферного заповідника Віктором Гавриленко.

З привітальним словом до присутніх звернувся перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Бутрій. Він наголосив, що заповідник Асканія-Нова – це унікальна “перлина” не тільки України, а й всього світу. 

“Біосферний заповідник Асканія-Нова – це первозданний степ, який ніколи не чіпав плуг. Це збережена унікальна флора та фауна. Тому дякую усім, хто присвятив своє життя, аби заповідник зберігся до наших днів”, – зазначив Дмитро Бутрій. 

Автор книги, директор біосферного заповідника Асканія Нова Віктор Гавриленко розповів, що це видання представляє собою спостереження у вигляді фотографічної фіксації помісячного перебігу процесів і явищ у природних степових та штучно створених екосистемах заповідника.

“Уже 31 рік я особисто спостерігаю за дивовижним перебігом природних процесів, які відбуваються у заповіднику. Ці спостереження й потрапили на сторінки книжки “Калейдоскоп асканійської природи”. Я планую не зупинятися на цій книжці, а випускати й інші, адже природа заповідника наскільки різнобарвна, що все це різноманіття просто неможливо вмістити на сторінках одного видання”, – розповів Віктор Гавриленко. 

Учасники заходу дізналися про історію створення книги, поспілкуватися з автором та відвідати виставку фоторобіт, присвячених дивовижній степовій природі.

Додамо, що нині біосферний заповідник «Асканія-Нова» внесений ЮНЕСКО до списку еталонних територій планети, одне із семи природних чудес України, справжня окраса півдня нашої держави, що має велику наукову та культурно-пізнавальну цінність.