На Херсонщині продають картоплю, заражену раком

3 года назад 0

На ринках та стихійних ринках Херсонської області йде жвава торгівля картоплею, яка є чи не найважливішим продуктом харчування. Завозять її із різних областей України. На сьогодні невеликі вогнища раку картоплі є у Вінницькій, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях. Херсонська область вільна від нього.
Тому при заготівлі, скуповуванні картоплі у місцевостях, де розповсюджене це карантинне захворювання, власнику для вивезення необхідно мати карантинний сертифікат, який засвідчує фітосанітарний стан вантажу.
Найбільш характерна ознака захворювання – утворення наростів на бульбах, столонах, кореневій шийці, рідше (при сильному ураженні) на стеблі, листках і навіть квітках. Корені ніколи не уражуються. За зовнішнім виглядом нарости нагадують цвітну капусту. Розмір наростів – від маленької горошини до розміру бульби, які швидко ростуть, потім темніють і загнивають. При цьому грибом утворюються зимуючі цисти, які можуть більше 30 років перебувати в ґрунті, не втрачаючи здатності до проростання. Якщо побачили на насіннєвих бульбах нарости, що нагадують суцвіття цвітної капусти, бракуйте всю партію. На посадку вона не годиться. Спочатку нарости білі, але в процесі зберігання вони можуть чорніти і загнивати, перетворюючись на слизову масу з сильним неприємним запахом. В результаті заражаються всі сусідні бульби. Спори хвороби не гинуть, навіть якщо хворі бульби згодувати тваринам, — з перегноєм вони заражають нові ділянки землі.
Найчастіше рак картоплі поширюється із зараженими бульбами або бульбами не стійких сортів, що мають на своїй поверхні часточки зараженого ґрунту, з іншим рослинним матеріалом, вирощеним на зараженій ділянці. Знаряддя обробітку ґрунту, гній та тара також можуть стати причиною появи нового вогнища.
З метою виявлення, локалізації та ліквідації вогнищ раку картоплі рекомендовано застосовувати наступні фітосанітарні заходи:
– обстеження вегетуючих рослин проводити з початку масового цвітіння картоплі та під час збиранню врожаю;– ґрунтові проби при беззмінній сівозміні на присадибних ділянках можна відбирати в любий час року, доки ґрунт не замерз;– забороняється ввезення ураженого садивного матеріалу і ґрунту з регіонів розповсюдження захворювання;– при ввезенні та вивезені об’єктів регулювання обов’язковий карантинний огляд та фітосанітарна експертиза;– вирощування стійких сортів, дотримання сівозміни;– при виявленні ураження у вільних зонах обов’язкове знищення уражених посівів і посадок радикальним методом з негайним спалюванням викопаних рослин та дезінфекцію засобів, інвентаря, ґрунту.
Отже, при заготівлі, купівлі, висадці картоплі будьте уважні, оглядаючи бульби, звертайте увагу на патологічні зміни, відхилення, ушкодження вічок, або паршовидну форму шкірочки бульб!
Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області