На Херсонщині ремонтують садибу Остапа Вишні

4 года назад 0

Лічені дні залишилося працювати будівельникам у центрі с. Кринки Олешківського району. Тут вже добудовують музей-садибу Остапа Вишні.
Нагадаємо, об’єкт історико-культурної спадщини власним коштом відтворив столичний забудовник Сергій Одарич. Таке рішення бізнесмен прийняв, побачивши на одному з центральних телеканалів сюжет про руїни легендарної хатини. Декілька місяців тому забудовник побував на Херсонщині, тоді ж підписав меморандум з обласною, районною та Козачелагерською сільською радами про співробітництво щодо відродження музею письменника. Садиба Остапа Вишні у зруйнованому стані вже багато років, і увесь цей час до неї діла не було нікому.
Коли ж з’явився бажаючий її відродити, випливла маса проблем. Як з’ясувалося, в Україні заборонені цивільні музеї на території оборонних об’єктів. А садиба Остапа Вишні, чи, радше сказати, те, що від неї залишилося, нині розташована на території військової частини. Тому благодійник вирішив письменницький будинок зводити з нуля, відтворивши один в один з оригіналом. Але тут каменем спотиканням стало земельне питання. Треба було переконувати місцевих депутатів у тому, що ділянка потрібна дійсно під туристичний об’єкт.
Коли ж, зрештою, Козачелагерська сільська рада, якій підпорядковане с. Кринки, таке рішення ухвалила, перед забудовником постав новий виклик – коронавірусна пандемія. Через жорсткий карантин 1 березня, як планувалося, роботи не розпочалися. Будівельний процес у Кринках завирував вже в середині літа. 8 робітників прибули з Києва. На будмайданчику вони працювали щодня, без вихідних. Частина будівельників ще залишаються на об’єкті – оздоблюють кам’яною плиткою доріжки, впорядковують прилеглу територію.
Біля хатини, яка дійсно дуже схожа на ту саму, письменницьку, вже стоїть погруддя Остапа Вишні. Пам’ятник будівельники акуратно перенесли зі старого місця, під наглядом спеціаліста профільної інспекції.
На території садиби з’явилася криниця з кришталево чистою водою. Робітники знайшли і розчистили старе джерело, колись засипане. Тож кожен турист ще й втамує спрагу у мальовничому куточку Херсонщини, який так любив Остап Вишня. Як відомо, письменник часто приїжджав у Кринки. Тут рибалив, полював, а ще – писав.
-Відколи почалися роботи , я кожен день зазираю на будмайданчик. Бо живу цим проектом від його старту, контролюю ситуацію, вирішую питання, великі і маленькі. І, знаєте, от не можу натішитися тим, що бачу. Всі матеріали якісні, робиться на совість. Хлопці дуже стараються. За будівельників окремо подякую Сергію Одаричу.
І взагалі – як добре, що знайшлася така людина, завдяки якій ми тут матимемо музей. Скажу, що на цьому місці вже відчувається особлива енергетика, — розповіла голова ініціативної групи з відродження садиби Остапа Вишні депутат Козачелагерської сільської ради Наталя Ільїна.
Найближчими вихідними у Кринках збираються провести суботник на території садиби. Місцеві жителі допоможуть з облаштуванням газону тощо. Відкриття музею-садиби заплановане на кінець місяця. Ключі від новобудови благодійник передаватиме Козачелагерській сільській раді. Марина САВЧЕНКО Новий день